Utenfor apoteket i Ringebu, har Stine Moen og Tone Kristin Pinløkken fra Barnas Røde Kors i Sør-Fron, satt opp juletreet. Det er ikke et helt vanlig juletre, det er et Ønsketre der familier med presset økonomisk situasjon kan sende inn julegaveønsker for barna sine, og publikum kan hjelpe til med å få dem oppfylt.

– Allerede før Ønsketreet ble satt opp, har vi fått inn ønsker fra 39 barn, forteller Stine og Tone Kristin.

Tone Kristin Pinløkken og Stine Moen organiserer Ønsketreet på vegne av det lokale Røde Kors. I år har de et tett samarbeid med flere frivillige lag og organisasjoner. Foto: Beate Hovde

Ringebu og Sør-Fron samarbeider

Det er Norges Røde Kors som står bak ideen om Ønsketreet, men det er lokallagene som drifter tilbudet. I fjor var det Andreas Hovden og Stine Moen fra lokallaget, som organiserte Ønsketreet for første gang, i år er Tone Kristin med for fullt.

– Vi opplevde stor giverglede blant folk i fjor, og håper på samme respons i år. Vi forventer at enda flere trenger hjelp i år, sier Stine, og viser til skyhøye renter og økte matvarepriser.

At Røde Kors nå har inngått samarbeid med Ringebu Fåvang og Sør-Fron Lions klubb og sanitetsforeningene i Ringebu og Sør-Fron, gjør at de står bedre rusta til å oppfylle ønsker og ikke minst organisere arbeidet. I tillegg til julegaveønsker, skal de også dele ut matkasser.

– Vi skal ikke legge skjul på at det er en del logistikk her, smiler damene. Når vi tar ned treet i begynnelsen av desember, må vi dobbeltsjekke at alle har fått oppfylt mist et av ønskene sine, forklarer Stine.

Matkassene skal pakkes og henting og levering organiseres til det beste for mottagerne.

Tone Kristin Pinløkken forklarer Eris Horten Steig, hvordan skjema for matkassene fungerer. Da Eris fikk høre om opplegget med Ønsketre og utdeling av matkasser, meldte hun seg raskt til tjeneste. - Det gjør godt å kunne hjelpe, sier hun og Tone nikker bekreftende. Foto: Beate Hovde

Ønsker seg skolesaker og varme sokker

Det er satt rammer for gaveønskene og innholdet i matkassene, slik at det skal bli noenlunde lik verdi på det som deles ut.

– Gaveønskene vil vi gjerne ha så spesifikke som mulig, sier Stine.

Bjørg Dalberg Kalstad og Anne Brenden fra henholdsvis Ringebu og Harpefoss sanitetsforening kikker på gaveønskene som henger på Ønsketreet, og konkludere fort med at her det er snakk om helt hverdagslige ting, som blyanter, linjaler eller varme sokker.

– Det gjør vondt å lese dette, sier de to damene og plukker med seg hvert sitt hjerte.

For å oppfylle et gaveønske, kan publikum ta med seg et hjerte, og kjøpe et eller flere av ønskene som står der. Gava leveres så inn til en av butikkene i Ringebu eller til Røde Kors lokalt. Kjøper får med seg et grønt hjerte, som kan henges på treet for å symbolisere at et ønske er oppfylt.

Det er helt anonymt hvem som skal motta gavene, kun ei lita gruppe kjenner identiteten til mottagerne og sørger for at gavene kommer fram til riktige personer.

– Vi har strenger regler rundt anonymitet og taushetsplikt, så jeg håper folk som kjenner på at de kunne trenge hjelp, ikke kvier seg for å melde ifra, sier Tone Kristin.

Ønsker til ønsketreet meldes inn via hjelpeapparat, skoler, barnehager eller via Røde Kors lokalt. Behov for matkasser kan sendes via midtgudbrandsdalen@hotmail.com eller ved å levere utfylt skjema i postkassene på kommunehusene.

Ei arbeidsgruppe fra det nyopprettede samarbeidet mellom lag og foreninger tar imot skjemaene og melder de anonymt videre.

Ønsketreet er plassert i gangen utenfor apoteket. Håper er at det i begynnelsen av desember henger bare grønne hjerter på treet. Foto: Beate Hovde
Bjørg Dalberg Kalstad og Anne Brenden kikker på gaveønskene som henger på treet og konkludere med at svært mange av ønskene handler om hverdagslige ting, som blyanter, linjaler, undertøy og varme sokker. – Det gjør vondt å lese dette, sier de to. Foto: Beate Hovde

Gleden i øynene motiverer

– Det er trist å se hvor mange som har det vanskelig nå, sier varaordfører i Sør-Fron, Kristin Vold Lexander.

Hun er imponert over alle de frivillige som jobber med å gjøre julehøytida litt bedre for sine medborgere, og lover å bringe saken fram på førstkommende kommunestyremøte.

– Når du ser gløden i øynene til de som får hjelp, og forstår hvor mye dette betyr, er det lett å engasjere seg sier Pinløkken og Moen.

I fjor pakket og organiserte de julegaver så seint som 22.desember. De sørget også for at det ble levert ved til de som trengte det.

– I år er vi litt strengere og har satt fristen for å levere gaver til 3.desember, slik at vi rekker litt julestri hjemme også, smiler de.

Stine har lagt en plan om å involvere egne unger i dette prosjektet . Ei av lukene i adventskalenderen hjemme hos familien Moen, blir å gi i stedet for å få.

- Vi skal reise hit og så skal ungene få plukke ned et hjerte med ønsker de vil oppfylle.

De frivillige som er samlet rundt Ønsketreet i Ringebu denne dagen, er godt kjent med at det er en krevende tid for mange.

– Vi vet at det er mange som vil hjelpe, men som ikke har mulighet, men er det noen, enten privatpersoner eller bedrifter som ønsker å bidra, så ta kontakt med oss, oppfordrer dugnadsgjengen.

Frivillighetskoordinator Laila Fjellseth og frivillig i Nord-Fron Røde Kors, May-Britt Gladhaug, ved Ønsketreet på Peer Gynt senteret. Foto: Privat

Fattigdom i nærmiljøet

Årets ønsketreprosjekt i Nord-Fron er et samarbeid  mellom Nord-Fron Røde Kors, Lions  Nord-Fron, Nord-Fron Frivilligsentral, Nord-Fron Helsestasjon og Vinstra Mottak.

I år som i fjor står Ønsketreet plassert på Peer Gynt kjøpesenter.

- Selv om fattigdom ikke er så godt synlig her i vårt lokalmiljø, så finnes den, og i noen familier gjøres det knallharde prioriteringer hver eneste dag, for å få økonomien til å gå opp, sier frivillighetskoordinator i Nord-Fron.

Økt rente og økte matvarepriser gjøre at det kan bli tyngre å møte forventninger og opprettholde tradisjoner denne jula.

– I fjor fikk over 60 unger en ekstra gave under treet, og både vi og og familiene som deltok er enormt takknemlige, sier Fjellseth.

Ønsketreet på Peer Gynt kjøpesenteret står oppe til 3.desember.

Foto: Beate Hovde