Hun debuterte tidlig som lærerinne, Vigdis Kleiven Sveen. Etter endt gymnas på Vinstra, med engelsk som hovedfag, fikk hun allerede som 18-åring et års-vikariat ved Ruste skule. Det var høsten 1960, og det var litt småskummelt å skulle jobbe under Hjalmar Johnsgård i Ruste. Men det gikk bra, sier Vigdis, 57 år etter. Skoleåret i Ruste er fortsatt noe hun tenker tilbake på med glede.

Drar på åra

Veien videre kunne blitt annerledes, forteller hun. Jeg søkte og kom inn på kunst og håndverkskolen i Oslo, en veldig populær skole. Jeg hadde allerede da så smått begynt å male. Men jeg kom også inn på lærerskolen på Hamar, og valgte den. Det var stuttare dit, væt du, sier hun med et smil.

Hun har aldri angret på det valget hun gjorde i 1961. Etter to års lærer-utdannelse begynte hun ved Sødorp skule høsten 1963. Her hadde hun engelsk, forming og sang i flere klasser. Senere ble det videreutdanning i Notodden og Newcastle i England. Og hun var tro mot Sødorp skule, der hun jobbet fram til hun pensjonerte seg som 62-åring. Skolen betegner hun som en god og trygg arbeidsplass.

Vigdis ser på gamle klassebilder, og påpeker at hun nok begynner å dra på åra.

– De er jo blitt gamle de jeg hadde i skolen på 60-tallet, smiler hun.

- Ikke blitt godkjent

Hvor mange elever hun har undervist har hun ikke tall på. Men hun var glad i alle klassene sine, forteller hun.

– Stort sett snille og greie elever. Mange av dem har jeg fortsatt god kontakt med, og det er veldig trivelig.

Nybygget ved Sødorp skule feiret 50 år på etterskudd i høst. Vi spør om hun husker noe fra den høstdagen i 1967.

– Jeg husker det var stor stas, at vi fikk noe eget. Vi hadde jo delt klasserom med ungdomsskolen, og trengte større plass. Og så husker jeg godt langbordet på lærerrommet, det største jeg hadde sett. Og på lærerrommet den tida var det stint av tobakksrøyk. Nesten alle røkte, og de som ikke gjorde det ble innrøkt, skratter hun.

Hun husker også godt den dagen et nytt klatrestativ ble innviet i skolegården, noe hun har bilde av.

– Det var ikke så nøye med regler den gangen. Stativet hadde ikke blitt godkjent i dag, for å si det på den måten.

Gode minner

Vi var inne på kunst og håndverk. Vigdis fikk tidlig interesse for maling.

– Det ligger nok i blodet, far var veldig interessert i både tegning og maling, forteller Vigdis, som liker å kalle seg for «amatørmaler.»

Det er nok ikke mange som er enig i den betegnelsen, hun blir sett på som en veldig dyktig maler. Mange av hennes kunstverk henger rundt omkring, både i nærområdet og andre steder. Selv har hun «stua full» som hun sier, og teller 16 egne bilder i egen stue.

– Oss har tri på do, au, ler hun.

Malerinteressen er der ennå, og den har hun dyrket etter at hun ble pensjonist. Ellers liker hun og mannen Håkon Sveen å oppleve lokal og nasjonal kultur, og de reiser mye. De har akkurat kommet hjem etter en måned i Spania.

– Der har vi vært fast hver høst i seks-sju år, på samme plassen. Vi storkoser oss der nede, og gleder oss allerede til neste tur, forteller en solbrun Vigdis Kleiven Sveen.

Og sin gamle arbeidsplass på Sødorp skule ser hun nesten daglig. En skole hun har mange gode minner fra.

Våren 1968: Dette er klassa som Vigdis hadde de to første skoleårene. (Se navna i teksta ovenfor.)

- En fin gjeng

51 år etter at nybygget ble åpnet på Sødorp skule, møtes en lærer og to elever igjen. Liv Solli Skar og Arvid Hagelien smiler om kapp med lærer Vigdis, og praten går lett. Om gleden over ny skole, om sorgløse skoledager, og om respekten for lærerne.

– Det var kjempestas å begynne på ny skole. Jeg husker godt at vi var så mange at vi ble delt i to klasser. Vi sto på en lang rekke, og fikk beskjed om at «du går dit, og du går dit». De fleste av oss i A-klassa kom fra Torehaugvegen og området rundt. I B-klassa var det stort sett sødorpinger, forteller Arvid Hagelien. Han gestikulerer og viser hvordan han framstår på et bilde fra første skoledag, nykjemmet og rak i ryggen, og med ny ransel på ryggen. Liv Solli Skar har også gode minner fra første skoledagen, da hun stilte i rødt skjørt og hvit bluse.

– Det var spennende å møte lærerne og så mange nye unger. Oss frå uppi bygden hadde lang skolevei, og jeg husker vi brukte lang tid til skolen. Det var jo ikke skoleskyss den gangen. Vi var en fin gjeng som lekte oss mye i lag på skolen, sier hun.

Mimring: Latteren sitter løst da Vigdis Kleiven Sveen (t.v.) møter sine tidligere elever ved Sødorp skole. Arvid Hagelien og iv Solli Skar har mange gode minner fra barneskolen.

Ung og moderne

De to tidligere elevene forteller om godt samhold og mye moro i skolegården.

Respekten for lærerne den gangen var stor, forteller Liv og Arvid. Og det kunne gå ei kule varmt noen ganger.

– Jeg husker da en lærer slo sund pekestokken sin på katete

ret, fordi en elev hadde åpnet matboksen sin for tidlig. Det smellet glemmer jeg aldri, forteller Liv.

Vigdis smiler bredt, og må tilstå at hun nok slo i bordet ved enkelte anledninger hun også. Men hun skryter av snille og veloppdragende elever.

– Det var sjelden noe tull, og jeg ble glad i alle sammen.

Liv og Arvid kan ikke få fullrost sin tidligere lærer, som hadde klassen i to år før hun reiste til England for videre studier. Det var tilløp til sorg da hun reiste, ifølge de to.

– Vigdis var ung og moderne, og så var hun alltid blid. Det er hun forresten fortsatt, det er alltid hyggelig å treffe henne. Og så hadde hun så mye spennende å fortelle, sier Liv med et varmt blikk til sin første lærerinne.

Arvid minnes også Vigdis som en populær og blid dame.

– Jeg husker at vi gutta synes vi var heldige som fikk ei slik ung, lys og pen lærerinne, sier han med et stort smil.

En melding tikker inn etter at vi har sagt ha det. Den er fra tidligere elev Stein Erik Mehren, nå bosatt i Hurum. «Jeg husker Vigdis som ei unik dame med stort hjerte og god humor.»

Ingen regler: Det var ikke så strengt med godkjenning av lekestativ den gangen. (Se navn i faktaboks.)
Mimring: Latteren sitter løst da Vigdis Kleiven Sveen (t.v.) møter sine tidligere elever ved Sødorp skole. Arvid Hagelien og Liv Solli Skar har mange gode minner fra barneskolen. Foto: Ole Magnus Røen
Våren 1968: Dette er klassa som Vigdis hadde de to første skoleårene. (Se navn i faktaboks.) Foto: Vigdis Kleiven Sveen.
4.klasse: Elevene fra 4. klasse i 1970-71. Foto: Vigdis Kleiven Sveen.