Ni elever på VG2 tømrerfag fra fem ulike videregående skoler i Oppland var tilstede på Vinstra vidaregåande skule (VVS) for å delta i konkurransen. Byggmester Håvard Rudi hadde ansvaret for å vurdere de ulike konstruksjonene, i tillegg til faglærere.

Hadeland på topp

- Vi måtte ned på flisespikkeri for å dømme oppgavene, det var veldig godt arbeid, sier fagkoordinator for byggavdelinga og faglærer ved VVS, Vidar Skjellhaugen.

Etter runder med vurdering endte Hadeland opp med både første- og andreplassen, henholdsvis Nikolai Westerhagen og Joachim Sandholt. På tredjeplass kom VVS-elev Sondre Melgård.

- Alle sammen jobba bra i dag. Det ble også en «trøst» da vi fant ut at Westerhagen har slekt på Vinstra, forteller en humrende Skjellhaugen.

Vil gjøre faget attraktivt

- Jeg ble valgt ut etter en eksamensøving vi gjorde på skolen, sier Herman Bråthen. Han var den andre av de to lokale elevene som deltok i fylkeskonkurransen.

Elevene kom fra Valdres, Hadeland, Gjøvik, Dokka og Vinstra. Lillehammer og Lom hadde ikke meldt på deltakere til konkurransen. Hver av elevene var plukka ut på sin respektive skole etter innledende konkurranse eller vurdering.

- Vi ønsker å gjøre byggfag mer attraktivt, og å få opp konkurranseinstinktet litt. Dette er også i henhold til satsinga på byggfag, forteller Skjellhaugen.

Skolen har ifølge Skjellhaugen god rekruttering til byggfaget, med to klasser på hvert trinn. Mulighetene for å få jobb etter endt utdanning er gode, etterspørselen etter flinke håndverkere er stor, forteller læreren.

- Jeg vil i første omgang ta fagbrev som tømrer, og så på sikt vurdere noe innen anlegg, sier Bråthen.

Flere år på rad

Etter en kort gjennomgang og spørsmål, fikk elvene fire timer til rådighet for å løse oppgaven.

- Det er en enkel oppgave på en pall, der elevene skal kappe materialer i rett lengde og vinkel og sette opp et lite stenderverk og sperrer med salingsverk. Det er det ferdige resultatet, i tillegg til presisjon og HMS, som er viktig i vurderinga, sier Skjellhaugen.

Konkurransen har blitt arrangert årlig de siste årene og hvem som lager oppgava går på rundgang. De tre elevene som endte til topps får gavekort fra Oppland fylkeskommune og premie fra Monter.

Fagkoordinator for byggavdelinga og faglærer ved VVS, Vidar Skjellhaugen, er opptatt av å gjør byggfag mer attraktivt. Foto: Silje Josten Lien
Totalt ni elever, fra fem videregående skoler i fylket, deltar i konkurransen. Foto: Silje Josten Lien