"Vår kjære Grete sovnet stille inn i hjemmet klokken 9:00 i morges, med flokken sin rundt seg. Elsket og savnet." Det skriver familien til Grete Berget i et innlegg på Facebook torsdag.

Nyheten skapte raskt stort engasjement i sosiale medier og mange har ytret takknemlighet for innsatsen Berget la ned i politikken og hennes evne til å se andre mennesker.

Rådgiver for Gro

- Det var med stor sorg vi i dag fikk vite at Grete Berget har gått bort. Hun var en av de store forkjemperne for kvinners rettigheter og for en moderne familiepolitikk. Alle om nyter godt av barnehage, pappaperm og likestilling har så mye å takke henne for. Vi lover å føre arven og kampen videre, sier Ap-politiker og ordfører i Nord-Fron, Rune Støstad.

Arbeiderpartipolitikeren fra Vinstra starta startet sin karriere i rikspolitikken som nestleder i AUF, Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon.

Deretter var hun personlig rådgiver for Gro Harlem Brundtland, som i 1991 spurte Berget om å bli barne- og likestillingsminister, en jobb hun beholdt fram til 1996. I årene etter jobbet hun blant annet i Ap, som leder i Europabevegelsen og sist i informasjonsavdelingen hos Likestillings- og diskrimineringsombudet.

"Fedrekvotens mor"

Mest kjent er hun kanskje for arbeidet med fedrekvoten, som ble innført i 1993. Den ga rett til fire uker betalt foreldrepermisjon, som kun var forbeholdt far.

Berget be diagnostisert med brystkreft i 2000. Etter behandling var hun kreftfri i flere år, før hun fikk tilbakefall i 2012.

Grete Berget ble 63 år gammel og etterlater seg mann og to voksne barn.