– Vi forventer mest trafikk fredag før palmesøndag. I tillegg blir nok torsdag før palmesøndag og onsdag i påskeuken som vanlig travle utfartsdager, sier avdelingsdirektør Nils Audun Karbø i Statens vegvesen.

Han oppfordrer alle som skal kjøre på påskeferie disse dagene til å beregne god tid, og å forberede seg på kø langs de mest trafikkerte strekningene.

Dette skriver Statens vegvesen på sin hjemmeside.

Planlegg for en stressfri start på ferien

Vegvesenet oppfordrer til å sjekke reiseruta på www.vegvesen.no/trafikk før en kjører or å unngå unødvendige overraskelser og stress undervegs.

– På nettsiden vår ligger oppdaterte trafikkmeldinger, og du kan hente informasjon om vær- og føreforhold direkte fra våre værstasjoner. Her finner du også oversikt over ladestasjoner for elbil, rasteplasser, ferjetider og andre nyttige tjenester for deg som skal ut på veien, forteller Karbø.

www.vegvesen.no/fjelloverganger får en enkelt oversikt over hvilke fjelloverganger som til enhver tid er åpne, stengt eller kolonnekjørt.

Fra denne siden kan en også abonnere på sms-varsel når status for den aktuelle strekninga endrer seg, for eksempel fra åpen til stengt, skriver de.

Ta forholdsregler hvis du skal over fjellet

– Husk at fjellet kan være lunefullt med raskt skiftende vær på denne årstida, og at det kan innføres kolonnekjøring eller at veger må stenges på kort varsel. Ta med nok mat, drikke og varme klær, og sørg for at bilen har nok drivstoff eller strøm før du kjører over fjellet, oppfordrer Karbø.

Han håper på en påske uten alvorlige trafikkulykker, og ber alle som skal ut i trafikken om å gjøre sitt for å bidra:

– Kjør etter forholdene og hold oppmerksomheten på veien, så kommer alle trygt fram dit de skal.

Vegvesenets råd til påsketrafikantene:

  • Sjekk vær- og føremeldinger. Planlegg turen!

  • Kjør etter forholda og ikke over fartsgrensa. Hold køa

  • Bruk bilbelte

  • Pakk bilen riktig – sikre ting bak i bilen

  • Sørg for at bilen er i god teknisk stand

  • Hold oppmerksomheten på veien

  • Stopp og sov hvis du blir trøtt