Det er nærmere bestemt amme-kyr som nå overtar den renoverte og ombygde driftsbygningen sør i Ringebu. I 17 år har bonde Lars Skjeggestad Kleven hatt opptil 150 vinterfora sau her. Men nå vil han altså satse på amme-kyr. 32 dyr av rasen Charolais skal nå få sitt hjem her.

Det er naturlig å spørre Lars om hvorfor? Er han lei sauebrek og sauemøkk?

– Nei, på ingen måte. Men når vi måtte skifte gulv i fjøset, og det ble såpass dyrt, bestemte vi oss for at vi like gjerne kunne gjøre om til ku-fjøs. Det var jo ku her før, og jeg er oppvokst med ku. Dessuten hadde vi lyst på nye utfordringer, sier Kleven.

Godt besøkt: Det var trangt om plassen inne i fjøset. Rundt 150 besøkende var med på lørdagens rundreise.

Vil være med å bidra

Det økonomiske aspektet spiller også inn, forteller Lars.

– Mange driver med sau, og prisen på lammekjøtt går nedover. Vi har stor tro på framtida med amme-kyr. Det skjer mye positivt i landbruket for tida, og det vil vi være med å bidra til. Skjeggestad gard har en lang historie. Det var Lars sin bestefar som kjøpte garden i 1934, men garden ble etablert allerede i 1860. Her har det vært skysstasjon, overnatting og campingplass, blant annet.

I 1968 ble den nye driftsbygningen satt opp. Og fram til 2000 var det ku-drift her, før altså sauen tok over.

Lars tok over garden i 1994, etter å drevet samdrift med foreldrene noen år.

Ordfører med gode minner

Skjeggestad var en av tre garder som sist lørdag åpnet fjøsdøra. Også på Karlstad og Vestad tok de i mot publikum, rundt 150 skuelystne var innom de nye og ombygde fjøsene. Totalt har de tre gardene investert 10 millioner kroner til fjøs for både ammeku og sau. Mye av fôret blir høsta på utmarksbeite, og gir en bærekraftig produksjon i utmarks- og beitekommunen Ringebu.

I årene framover vil disse tre besetningene produsere storfe- og lammekjøtt basert på en produksjon på ca. 100 mordyr av storfe og ca. 250 mordyr av sau. En produksjon på om lag 100 kalver og ca. 550 lam pr. år.

På Skjeggestad gard var også ordfører Arne Fossmo. Han kunne fortelle at han har et spesielt forhold til garden.

– Her har jeg mange gode minner fra. Jeg tilbrakte mye tid her i barne- og ungdommen. På Skjeggestad var vi alltid velkomne, og vi fikk hjelpe til med fjøsstellet. Jeg husker at vi ofte fikk kålrot som betaling, og den gode smaken glemmer jeg aldri, sa en entusiastisk ordfører.Opplegget med tre åpne garder var i regi av Fjøssystemer.

På bås: Edvard og Jørgen syntes det var stas å kose med kalven. Foto: Ole Magnus Røen
Ordfører Arne Fossmo var også med på fjøsbesøket lørdag. Foto: Ole Magnus Røen