– Jeg følte ingenting, jeg bare gleda meg, jeg! En lyslugga liten kar responderer fort, når kontaktlærer Cathrine Mølmen Øien spør hva de ferske skoleelevene har følt inni seg i dagene før skolestart.

Mandag markerte overgangen fra sommerferie til skolehverdag for elever over hele landet, så også på Midtbygda skole i Sør-Fron.

21 nye elever

– Jeg grua meg i ei uke, nå gleder jeg meg, sier Ask Ariel Blix Rudi.

– Jeg gleder meg mest til å kjøre drosje, forteller Alma Marie Widme. Hun har en storesøster på fjerde trinn, noe som gjør at det å begynne på skolen blir litt mindre skummelt.

De er to av 21 elever som skal følge hverandre de neste sju årene. Fem- og seksåringene har besøkt skolen og møtt fadderne sine tidligere, så helt fremmed var det ikke. Men å være på besøk er jo noe annet enn å starte «på ordentlig».

Mange av ungene har gått sammen i barnehage og kjenner dermed hverandre fra før. Det var en ekstra trygghet for flere mandag, spesielt når foreldrene skulle forlate de ferske skolebarna.

Start: Årets førsteklasse på Mitbygda skole teller 21 elever. Her sammen med kontaktlærerne Ida Furusæter og Cathrine Mølmen Øien. Foto: Silje Josten Lien

- Korte perioder om gangen

– Når du er med fra starten kan du forme elevene helt fra start, sier kontaktlærer Øien.

I løpet av det første skoleåret skal elevene blant annet lære seg å lese. Men sjøl om det er et pensum å jobbe seg gjennom, har leken fortsatt stor plass i dette klasserommet, forteller hun.

– Hver klasse er forskjellig, men vi har ulike redskaper å jobbe med for å finne riktig «form». I første klasse skal de lære seg å lese, regne med tall til 10 og skrive noen ord, i tillegg til det de lærer i andre fag. For at det skal fungere har vi korte perioder om gangen og bruker mye lek. Vi har også en gymtime daglig, der vi sjøl kan definere innholdet. Det gir mulighet til å være aktive på ulike vis.

Planer: Ukeplanen ligger klar til de ferske skoleelevene. Foto: Silje Josten Lien

Spent lærer

Med seg som kontaktlærer har Øien Ida Furusæter, som ble ferdigutdanna i vår.

– Jeg veit jo ikke hva jeg skal forberede meg på, siden dette er den første klassa jeg har.

Hun legger ikke skjul på at det kribler litt på en dag som denne.

–  Jeg er nok minst like nervøs som foreldre og unger i dag! Det er jo et voldsomt ansvar, men jeg har en stor fordel av å ha en erfaren pedagog ved min side.

Det blir fort fullt når både små og store skal få plass i klasserommet. Foto: Silje Josten Lien
Alma Marie Widme syns det var bra å begynne på skolen. Foto: Silje Josten Lien