At gudbrandsdøler har muskler, er nok ingen nyhet. Men at to unggutter fra baksida på Sør-Fron skal være blant de aller beste i håndbak, er godt nytt - og nå er de attpå til på veg mot verdenseliten.

– Beskjeden kom i dag om at vi begge er med i landslagstroppen som får delta i VM i Budapest i september, forteller Stakston, denne søndags ettermiddagen i Lia.

Motiverer hverandre

Sammen med treningskammerat og søskenbarn, Lars Mattis, tar han i mot lokalavisa på det lille småbruket øverst i bygda. Det er her de to bygger muskler. De siste årene har begge tatt flere medaljer. Stakston har tatt to ganger dobbelt NM-gull, én gang norgesmester med ene hånda, samt to ganger nordisk mester. Andresen er to ganger nordisk mester, en andreplass i NM, et NM-gull, og dobbelt norgesmester.

– Det har blitt en del gode resultat de siste årene, smiler Stakston.

– Vi har god hjelp i hverandre. Sammen legger vi opp treninga, vi sparrer med hverandre og motiverer hverandre, legger Andresen til.

Fikk gode tilbakemeldinger

Det starta for moroskyld; håndbakkamp mot kompiser i skolegården.

– Storebroren min konkurrerte litt, og slik ble jeg også med på Power Arms i Skien i 2012, og meldte meg også inn i Fredrikstad håndbakklubb. Det ble intensiv trening i to uker, sier Stakston.

Med på lasset ble også Lars Mattis.

– Vi ble tatt godt i mot og fikk gode tilbakemeldinger. Da ble vi bitt av basillen, sier Andresen. Staktson endte med to 3.plasser i konkurransen, Andresen tok tre seiere.

Eksplosiv kraft

Duoen satte i gang med treninga, og dro like godt rett på NM. Det ble en nedtur.

– Vi var nok litt for høgt oppe etter debuten, og trodde vi var kjempegode. Så ble det stort sett bare tap, smiler Stakston. Realiteten var at det måtte mye trening til for å bli god i sporten. For håndbak er en seriøs idrettsgren. Nivået er høgt i Norge, men skyhøgt i for eksempel Sverige. Armstyrke er grunnleggende, men like viktig er det å være sterk i kjernemuskulaturen, og ha god teknikk.

– Ofte er vi med i turneringshåndbak, der vi kan gå 13-14 kamper. Da gjelder det å bruke lite krefter. Mine kamper kan være over på 4-5 sekund. Jeg er eksplosiv, forteller Stakston.

– Jeg har mer utholdende muskulatur, men trener for å bli mer eksplosiv. Jeg må det skal jeg komme lengre, sier Andresen.

Målet er i sikte

Begge har satt seg langsiktige mål.

– Jeg skal bli verdensmester. Og nordisk mester. Om jeg så skal holde på til jeg er 50, ler Stakston. Det samme målet har Andresen. Målet er for så vidt innen rekkevidde. Begge er tatt ut til årets VM.

– For meg er det litt off season nå. Jeg har blitt pappa og har trent lite. Jeg har ikke lyst til å reise til VM bare for å delta, sier Stakston, som deltar i tungvektsklassen. Andresen deltar i 75kg-klassen og er klar for VM.

– Jeg reiser til VM med mål om å gjøre en god figur med flagget på brystet. Drømmen er å ta medalje, men VM er en stor turnering, med verdens beste brytere fra mange land, så det er mange om beinet, sier han.

Stakston tror både han og Andresen kan nå målet sitt om å bli verdens beste.

– Jeg tror målet er i sikte. Det er fullt mulig å få dette til med rett trening, konkluderer Stakston.

Stakston og Andresen er søskenbarn og treningskompiser. De motiverer hverandre. Foto: Tone Sidsel Sanden
Det må noen tunge løft til for å bli god i håndbak også. Steinen Stakston løfter er på 125 kg. Det er et mål å bli like sterk i begge hender. Foto: Tone Sidsel Sanden
Drahjelp: Utradisjonelle treningsmetoder må til. - Noe må vi gjøre rett, for vi har sluppet unna skader. Det er en del av dem i sporten, sier Andresen.