De styrer og steller med selveste Finansdepartementet i Norge hver bidige dag. Siv Jensen fra Majorstua i tjukkeste Oslo som finansminister og pengesekksjef, og Therese Riiser Wålen fra bratteste Tverrbygda som departementets kommunikasjonssjef.

Sjefen til Siv:Therese Riiser Wålen fra Tverrbygda er finansminister Siv Jensens høyre hånd.

Kultur og næring

Siv Jensen holdt foredrag for næringslivsfolk på Gålå, og delte ut Peer Gynt-prisen. Jensens taler er ført i pennen av Therese i samråd med Siv sjøl. Og vi har vel sjelden, eller aldri, hørt en tale der lokale ”Gynt-kjendiser” som Pål Kluften og Per Ottesen så velfortjent og riktig har blitt dratt fram i lyset også i næringslivssammenheng. Pål Kluften som Peer Gynt-stemnets riktige far, og Per Ottesen som etterrettelig og lokal Pål Kluften-biograf.

Begges engasjement og produkt er et bevis på at godt kulturarbeid gir grobunn for god næringsutvikling – Peer Gynt har jo blitt et varemerke for hele Gudbrandsdalen.

- Jeg har lest Per Ottesens biografi om Pål Kluften, og følte at den bakenforliggende historien til stemnet burde få en plass i talen. Det er viktig å få frem at ting ikke skjer av seg selv. Det skjer fordi noen ser muligheter og tar et initiativ. Vi er avhengige av at folk tør å tenke nytt og annerledes. Selv jeg, som er oppvokst i nærmiljøet og med Peer Gynt-stemnet som noe kjent og kjært, fikk mye kunnskap om både stemnet og Pål Kluften i Ottesens bok om Pål Kluften, sier Therese.

Alltid foran: Therese gjør sitt for å ligge et par skritt foran Siv, mens livvakten følger et par skritt bak.

Vi må ikke glemme

- Jeg vil tro det er mange andre også, kanskje særlig yngre, som ikke vet hvem Pål Kluften var eller gjorde. Han gjorde mye som har bidratt til å skape identitetsfølelse og ringvirkninger for både næringsliv og kulturliv i regionen. Det ville være trist om statuen etter han i Nedregate på Vinstra skulle bli stående som et minne om en anonym skikkelse, fortsetter hun, og Siv nikker gjenkjennende.

Også hun er opptatt av å hedre og ikke glemme de som la ned et viktig arbeid og gikk foran med nye tanker og ideer - de som sådde det som ble til noe. Siv setter sin oldemor, Betzy Kjelsberg, høyt i så måte. Hun var aktiv politiker for Venstre, kvinneaktivist, Norges første kvinnelige fabrikkinspektør og dekorert både med St.Olavs Orden og Kongens fortjenestemedalje i gull.

Flatbrødbakst: Hos Øyens Hjemmebakeri i Kvam fikk finansministeren prøvd seg som flatbrødbaker.

Klatrer karrierestigen

Dølen sveipet rundt omkring i Kvam som haleheng på bedriftsbesøk til Abaris og Øyens Bakeri sammen med radarparet fra Finansdepartementet og følget. Vi hadde håp om å få kjøre i statsrådbil bak sota ruter opp til Gålå for å få mer enn de tilmålte 20 minuttene til fotografering og prat, men den gang ei. Så det vi fikk, var en fotoseanse i Nedregate og en ti –minutters sofaprat i Dølens lokaler med de to finans-damene.

Therese er fra Tverrbygda, og Tverrbygdas grenser langs Skåbuvegen er for øvrig Massingdalen og elva Skåbyggja. Grunnskolen gikk hun på Ruste skole og Skåbu skole. Sin høyere utdannelse har hun fra Økonomisk institutt på Universitetet i Oslo, etter den videregående skolen på Vinstra. Hun jobbet i flere år som økonomisk journalist i Dagens Næringsliv-systemet. Deretter har hun på karrierestigen figurert både som kommunikasjonsrådgiver, kommunikasjonssjef og kommunikasjonsdirektør i Norges Bank, før hun i april 2017 tiltrådde i stillingen som kommunikasjonssjef i Finansdepartementet. En jobb hun etter sigende trives veldig godt i, selv om det medfører en del reising. Privat og i jobbsammenheng har 14 land blitt besøkt det siste året.

- Dette var både jeg og familien vel forberedt på og innforstått med da jeg forlot Norges Bank og sa ja til jobben som kommunikasjonssjef i Finansdepartementet. Jeg lærer utrolig mye av å være en del av embetsverket og tett på prosessene og beslutningene som påvirker hverdagen til veldig mange, forteller Therese som fikk sin ”ilddåp” når den såkalte SSB-saken mellom Siv Jensen og SSB-sjef Meyer sto på som verst i fjor høst. En sak hun, sett utenfra, fikk landet, presentert og kommunisert på en betraktelig bedre måte en motpartens advokat, bergensadvokaten Dag Steinfeld. Han høvlet ned medias spørsmål ved å kalle journalistkorpset både for ”den lite reflekterende saueflokk” og ”glefsende ulveflokk” - Siv Jensens medarbeidere beskrev han som ”brønnpissende spinndoktorer”. Det var en helt annen strategi enn ei dannet tobarnsmor fra oppi Tverrbygda valgte.

I sofakroken: Veldig tett på som kolleger, men de skiller jobb og privat med hver sine venninnegjenger.

Hektiske arbeidsdager

På reise med Siv som Norges finansminister blir det naturlig nok mange timer sammen i baksetet på en svart statsrådbil og på fly. Da er det vel også like naturlig at de to damene blir som nære venninner og regne? For det kan vel ikke snakkes kun om budsjett og økonomi minutt for minutt?

- Vi er veldig dus og snakker om alt, men venninner, det er å ta i. Først og fremst er Therese en god kollega og drivende dyktig kollega som jeg er helt avhengig av, påpeker Siv.

- Begge vi jobber veldig mye, og det er jo slik at når du først har fri, så oppsøker du ikke kollegaen, sier Therese.

- Det handler om at vi må prioritere tida vår veldig, konkluderer de begge.

- Kan dere bli uenige om ting?

- Ja jøss, mye av jobben til Therese er å være en diskusjonspartner, sier Siv.

- Mye av min jobb er også å være et skritt foran Siv når det gjelder å følge med i mediebildet og planlegge kommunikasjonen, men det kan til tider være krevende, for Siv er veldig oppdatert og på hele tida og svært dyktig i å kommunisere sjøl.

Posebærer: Å bære gaver finansministeren får, er også en del av jobben. Her har hun hendene fulle med flatbrød, erterbrød og lefser fra Øyens Hjemmebakeri.

Fjell og sjø

Siv foretrekker hytte ved sjøen og båtliv, mens ”Thessa”, som hun kalles i venneflokken, heller mer mot fjell og hytte. Therese liker seg ikke i vann. Hun har besteforeldre på Rælingen, og der har hun også bosatt seg med familien hvor hun setter av tid til omsorg for besteforeldrene. Hun har sittet i Rælingen kommunestyre for partiet Høyre, og vært leder av lokalpartiet.

- Jeg er av og til oppi dalen og besøker familien i Tverrbygda også, og er veldig mye på hytta i Hafjell der det blir mange mil både på beina og på ski. Men hjem til dalen flytter jeg nok ikke. Har det bra der vi er, og i Norge er jobbmarkedet mitt i Oslo.

Siv har også slektninger i Gudbrandsdalen. På selveste Elveseter i Bøverdalen.

- Jeg har et forhold til Gudbrandsdalen, men har vært litt lite i dalen i det siste. Du kan i alle fall skrive at jeg elsker ”råkåfisk”, og utpå høsten blir nok fisken servert med flatbrød og lefse fra Øyens hjemmebakeri på Kvam, sier Siv, som for øvrig er en drivende dyktig kokk, men ”mårr og lefse”, det hadde hun aldri hørt om.

- Det er enkelt, Jeg skal kokke det til lunch en dag, gliser Therese, før hun ser stramt på klokka. Den tilmålte tid er over – de to livvaktene står og småtripper i døråpningen og to svarte BMW-er venter. Gålå next.