Det var kulturministeren som sto for åpninga av årets Peer Gynt-stemne. Ministeren hadde med både svigermor og flere i familien, da hun skulle overvære Peer Gynt-forestillinga for første gang.

- Jeg gleder meg enormt. Jeg har alltid hatt lyst til å se det, men det har aldri passa før. I år blir det spesielt spennende, med nyoppsetning og med utrolig mye bra folk, sier Helleland til Dølen.

- Et fyrtårn

Hun mener det ikke finnes noen grenser for hvor stort Peer Gynt kan bli. For litt sida var hun i Kina og møtte landets kulturminister.

- Han sa at kineserne ville til Norge på grunn av Ibsen. Da må vi gi dem Ibsen, sier ministeren.

- Dette her er en hjørnestein og en motor i kulturturismesatsinga i Norge. Det er en døråpner for å reise andre steder i landet for å oppleve kultur og landet vårt. Vi må ha noe som trekker - et fyrtårn, legger hun til.

Kulturturisme

Kulturministeren ser ringvirkninger av satsing på kultur, som arbeidsplasser og mer turisme.

- Kulturrådet gir støtte til stemnet ut fra kunstneriske vurderinger. Men jeg mener at vi må se på det på andre områder også, som gjennom næringsdepartementet. Derfor har jeg også nedsatt et utvalg som heter kulturturisme, der stemnets leder Marit Lien sitter. De har en nyttig jobb å gjøre, mener Helleland.

Kunstnerisk leder for Peer Gynt-stemnet, Iren Reppen lover å skape kultur i natur. Foto: Tone Sidsel Sanden
Kulturministeren var snorklipper for årets stemne. - Dette er jeg sikker på vil bli en magisk opplevelse, sa ministeren. Foto: Tone Sidsel Sanden
Regnbuen leda publikum inn i amfiet ved Gålåvatnet. Og da forestilinga starta, slutta regnet. Foto: Tone Sidsel Sanden
Et fullsatt amfi overvar premieren. Det skal spilles til sammen ni forestillinger. Alle er utsolgt. Foto: Tone Sidsel Sanden
De utenlandske gjestene får stykket oversatt og får lyden på headsettet. Foto: Tone Sidsel Sanden