Avgangskullet ved Gudbrandsdal Landsgymnas i 1952 feiret russ på en spesiell måte. De leide buss av Gudbrand Bakken fra Sør-Fron, og hyret inn Jens Haanshus fra Vinstra som sjåfør nummer to.

Ved hotellet: Bussen er framme ved hotellet i Paris. De bodde på «Hotel De Bruxelles» sentralt i byen.

Kasserer og russevertinne

Ekteparet Tor og Marit Aaløkken fra Ringebu var med på turen. Tor var kasserer for russen og Marit var russevertinne - den gang var de «ferske» kjærester!

– Vi jobbet i et par år med russedugnader for å samle inn nok penger til turen. Vi ryddet stein på Lojordet, var med på reperasjoner av veg i Kvikne og lagde russerevy, forteller Tor.

– En del av lektorkollegiet var ikke så veldig begistret for dette dugnadsarbeidet. De mente det gikk ut over skolearbeidet, tilføyer Marit. Men et par av lektorene ble med på turen, og det samme ble Einar Furuheim som var nabo til skolen.

Fransk loff: Sjåfør Jens Haanshus med en flaske vin og en franskmann med loff.
bussjåfører på Picnic: Bussjåførene Jens Haanshus og Gudbrand Bakken på picnic med vin og ost. I følge informasjon fra Kjell Grytting, er personen helt til høyre Albert Wadahl.

Gjennom Europa

Turen gikk fra Vinstra via Larvik, Fr.havn og gjennom Belgia og Nederland til Paris på nedtur, og opp i gjen via Tyskland med ferje fra Lübeck til København og Gøteborg hjem igjen. Turen tok to uker, og de bodde i telt under reisen men på hotell i Paris.

- Vi fikk fryktelig kjeft da vi brukte stomkjøkkenet til å steke flesk på hotellrommet i Paris. En av gutta prøvde å smiske ved å klappe den sinte, franske hotellvertinnen på rumpa, men fikk en solid ørefik i svar, forteller Tor.

De oppsøkte det som var av severdigheter, og Marit la ned blomster ved «Den ukjente soldats grav» i Paris.

– En uforglemmelig tur. Og russekullet hadde gjensynstreff i mange år etterpå. Det siste var 60-årsjubileum i 2012, forteller Tor og Marit som vi har fått bildene fra turen av.