– Det er helt meningsløst tullete dette, vi er nesten lamslåtte, sier Vemund Hagen.

For andre år på rad sprer en litt annerledes julehilsen fra Sødorp-grenda på Vinstra seg utover landegrensa. Som i fjor, står Hagen og Ivar Brandvol bak påfunnet.

Se videoen nederst i artikkelen.

Internasjonal hilsen

– Det er jo helt vanvittig hvor stort gjennomslag en kan få. Det har vært helt texas, med trøkk i alle kanaler. Jeg kjenner jeg gleder meg til juleferie nå! humrer Hagen.

For sjøl om duoen håpet på at årets hilsen skulle få respons, hadde de aldri sett for seg at omfanget skulle bli så stort. Etter to døgn hadde filmen passert én million visninger, og den spres for alle vinder. Hagen har ikke lenger helt oversikt over hvor langt den har nådd, men at den har dukka opp i mange land er det liten tvil om. Onsdag dukket den opp på et russisk nettsted for viralvideoer.

– Jeg har fundert litt på hvorfor det når så langt, kanskje er det eksotisk? Vi viser jo fram seterlandskap, natur og landbruk, i mange land har de ikke områder som de vi har her i dalen. Omgivelsene er en ressurs, sier Hagen.

Signert med distribusjonsfirma

I fjor var det «god jul» som hilste alle skuelystne, i år har duoen skiftet til engelsk.

– I år ble det «merry christmas». Det er selvfølgelig mye vanskeligere å skrive, så en del øving måtte til denne gangen.

I kjølvannet av suksessen tok flere distribusjonsfirmaer kontakt. Til slutt inngikk de en avtale med «Viralhog», som administrerer distribusjon og rettighetene til filmen.

– Det blir for mye ellers, sier Hagen, som midt oppe i galskapen måtte reise til Bodø for å ta eksamen. I løpet av flyturen hadde han 17 tapte anrop, 60 meldinger på Facebook og ei rekke andre meldinger i ymse kanaler. Det var på sin plass med en strategi.

Takker for lokal hjelp

Alt arbeidet er gjort manuelt, her er det ingen GPS eller annet «juks».

– Vi vil vise hvor artig det er å kjøre traktor, og hvor fint det er i Sødorp. Vemund og jeg har mye moro med det, forteller Brandvol.

– Vi må si takk til alle i bygda som har latt oss få lov til å øve på arealene deres. Vi brukte alt av egne og andre sine areal før kjøringa satt skikkelig, legger han til.

Hagen berømmer kameraten sin innsats bak rattet.

– Det ser lett ut, men det er søren meg mye jobb. Uten Ivar hadde dette aldri blitt noe av, avslutter han.

Vemund Hagen og Ivar Brandvol har gjort stor suksess med traktorhilsen før jul. Foto: Privat
Ivar Brandvol kjørte etter denne tegninga da den endelige hilsenen ble laget. Foto: Privat