– Mye av fisket forsvant sammen med campingplassene, sier Per Arne Holen, leder av Kvam jeger- og fiskeforening. Fortsatt er det noen som sleger uti snøret, men både på grunn av campingturistene, og at det er så igjengrodd, benytter få seg av ressursene i elva.

– Det er for ille at en ikke kan nyte elva mer, for det er ei flott elv, også med mye fisk. Det er uframkommelig slik det er i dag. Vi ønsker å gjøre noe med dette nå, og går snart i gang med å rydde og lage en fiskesti, sier han.

Får økonomisk støtte

Ryddinga kommer etter innspill fra innbyggerne i bygda gjennom prosjektet «Kvam på kartet». Langs Åa i Kvam har kvamværene fått en ny og mye brukt tursti; nå kan den forlenges helt ned til elva.

– Det skal ryddes kvist og skog med gravemaskin fra Storågapet og sørover. Noen steder på en gjøre mer grunnarbeid, og så må alle avtaler med grunneiere på plass, sier Holen. Laugen fiskeelv har sagt at de ønsker å støtte tiltaket, forteller han.

Rydder: Per Arne Holen har ansvaret for å få i gang rydeprosjektet, og håper med det flere vil ta i bruk elva. Foto: Tone Sidsel Sanden

Fine fiskeplasser

Planen er også å rydde nordafor Kvam. Og ved ågapet skal det ordnes for at folk skal kunne bruke plassen.

–Her kommer saniteten inn, sier leder i Kvam sanitetslag, Hanne Britt Jacobsen.

– Vi planlegger å få bygd en gapahuk og ei handicapbrygge. Her kan vi få til en koselig grillplass, både for de som bor her og for de som kjører E6, sier Jacobsen.

– De som fisker, sier at de fineste fiskeplassene er i Kvam, skyter Holen inn.

– De tar mye fisk de som fisker, og vi må legge bedre til rette både for dette og for at folk kan gå tur langs elva. Bare det å kunne sette seg ned på en benk og se på elva, er rekreasjon, legger han til.

Planen er å starte arbeidet langs elva tidlig i høst.

Ved Storågapet er det tenkt å lage en samlingsplass med gapahuk og muligheter for å nyte elva. Foto: Tone Sidsel Sanden
Ved Storågapet er det tenkt å lage en samlingsplass med gapahuk og muligheter for å nyte elva. Foto: Tone Sidsel Sanden