- Jeg så en løpeseddel fra en veldedighetsorganisasjon på universitetet, med informasjon om ulike prosjekter de støtter. Det virket spennende og jeg søkte spontant om å få delta. Etter et intervju ble jeg plukket ut til å delta, forteller Oskar Granskogen Kjørstad fra Vinstra.

Engasjert i bærekraft

I sommer skal han og fem andre studenter ved University of Edinburgh i Skottland reise til regionen Songwe, sørvest i Tanzania. Der skal de jobbe for den lokale organisasjonen Envirocare, som jobber med såkalt skoglandbruk.

Organisasjonen jobber for å stoppe avskoging og økologisk ødeleggelse, gjennom planting av trær og bærekraftig jordbruk. Arbeidet skjer i samråd med bønder og lokale krefter.

- I Tanzania er vedbrensel hovedkilde til varme. Målet er å plante trær som vokser raskt og som i større grad tåler at brensel hentes.

Emnet engasjerer vinstraværen, som til daglig studerer internasjonale relasjoner i den skotske hovedstaden.

Samler inn penger

- Jeg er generelt interessert i bærekraftig utvikling og spesielt opptatt av avskoging. Under en reise i Sør-Amerika og i Amazonas fikk jeg høre, og se, mye om effekten av avskoging, både for lokalbefolkningen og naturen, sier Kjørstad.

Fram mot avreise skal de seks studentene samle inn vel 80 000 kroner til organisasjonen de skal jobbe for i Tanzania. Så langt er 35 prosent av målet nådd.

- Jeg er veldig spent, jeg har aldri vært i et afrikansk land tidligere. Med lite relevant erfaring eller ekspertise, skal jeg være åpen for å lære nye ting, hovedsakelig om problemstillinga og hvordan det er mulig å finne løsninger, avslutter Kjørstad.

Oskar Granskogen Kjørstad skal tilbringe to måneder i Tanzania, hvor han skal jobbe frivilig for organisasjonen Envirocare. Foto: Privat