Arnemoen Gard ligger på Kjønås, litt nord for Ringebu sentrum. Her voks Per Ove opp. I 2010 flyttet den nyutdannete legen tilbake hit etter mange år i Oslo og Bergen, og i 2013 tok han over garden. Etter hvert kom tanken om å innrede låven til et sted hvor folk kunne samles til musikalsk, kulturelt og sosialt påfyll.

– Vi sluttet med dyr her i 2007, nå driver jeg kun jorda. For et par år siden dukket tanken om å lage et sted for konserter opp, forteller Per Ove til Dølen.

Gammel nostalgi

Han står inne i det som før var en låve og en silo, til sammen 150 kvadratmeter. Nå er det innredet til et kultursted med plass til om lag 100 gjester.

– Jeg er stolt av mine røtter og hadde lyst til å gi noe tilbake til bygda mi. Jeg er selv musikkinteressert, og har tidligere vært med på å arrangere konserter for Laugen Rock- og Bluesklubb. Jeg gikk i gang med friskt mot, og her ser du resultatet,

sier han, tydelig stolt over det han har fått til.

Og det er ikke så rart. Lokalet er imponerende, det samme er interiøret. Her er gamle redskaper på veggene. Silograbben henger i taket, og farens hoppski og et par kjelker har også fått plass på veggen ved scena. Og på selve scena, som dekker det som før var siloen, står melkespannene i gammeldagse traller. En bar er bygd i hjørnet, og møblene er en blanding av gammel nostalgi og nyere stoler og bord. Her er blant annet sildetønner brukt som små bord.

Musikkfestival

Første arrangementet her var i juni i fjor, forteller Per Ove.

– Min oldefar kjøpte Arnemoen sommeren 1916. I fjor feiret vi 100 års-jubileum med 80 innbedte gjester og dobbeltkonsert med Jack Stillwater og Anders Bjørnvold Band. Det svingte, kan man si.

I juni i år feiret Per Ove og kona Britt bryllup i egen kulturlåve. Første helgen i juni neste år har de planer om å arrangere en liten musikkfestival.

– Vi håper og tror at dette skal bli en tradisjon. Jeg tror at tidspunktet passer bra, før andre festivaler i distriktet. Det blir to band fredag, og fire band lørdag, reklamerer innehaveren av Arnemoen Gard.

Ekte og upolert

Planen er å arrangere opp til seks konserter i sommerhalvåret. Noen artister booker han selv, og andre i samarbeid med et bookingbyrå.

– Jeg prøver å få tak i artister jeg selv liker. Det er noe spesielt å høre sine favoritter på et sted du har bygd opp selv, sier Per Ove. En av favorittene er Cordovas fra Nashville. Et ukjent navn for de fleste, men de har høstet godord fra en samlet musikkpresse. Bandet spiller countryrock, og er spådd en stor framtid. Søndag sto de på Hagestuens rockescene. Med sin folkelige og sjarmerende stil trollbandt de rundt 60 gjester. Deres vakre vokalharmonier sto ikke noe tilbake for forbildene i The Band og Grateful Dead. Nitti minutter med ekte, upolert musikk fikk flere av gjestene på Arnemoen Gard til å ta fram de store superlativene.

– Det blir ikke finere enn dette, fastslo en lokal bassist etter siste ekstranummer, der Cordovas’ bassist sang alene stående ved orgelet.

– Dette var som å komme tilbake til 70-tallet, den gangen de virkelig kunne å synge, sa trubadur Arild Skar, mens musikerne i bakgrunnen mottok gratulasjoner og takk etter en minnerik musikalsk aften.

Lovende band: Bandet Cordovas hadde tatt turen fra Nashville og til Arnemoen Gard søndag. De ga tilhørerne en minnerik aften. Foto: Ole Magnus Røen
Nytt bruksområde: Der det før var lagret fôr til ku og geit, er det nå blitt bar. Foto: Ole Magnus Røen