Forrige uke ble Vinstra-firmaet utropt til å Årets gasellebedrift i Oppland fylke. Familiebedriften kan vise til vekst og gode resultat de siste årene, bedre enn de aller fleste andre entreprenører. I 2009 omsatte de for 24 millioner kroner, mens i 2013 var driftsinntektene på 105 millioner kroner. På fire år har de dobla staben.

– Vi har hatt ekstremt stor aktivitet de siste årene, der opprydding etter flommene og vedlikehold av veg har tatt mye tid. Det mest krevende arbeidet har vært Skåbuvegen, forteller daglig leder Arne Helge Stø.

De største oppdragsgiverne er stat og kommune, i tillegg til Jernbaneverket. Arbeidet med ny tømmerterminal for Mjøsen på Kvam er akkurat avslutta.

– Det har vært tider da det har vært mye oppdrag der vi har vunnet fram i anbudsrunder. Nå er det litt tørke i markedet. Mens to la inn anbud på Skåbuvegen, var det nå ti på et vegprosjekt på Lillehammer, sier Stø.

Drar i samme retning

Inne i de nye kontorlokalene i kjelleren hjemme på Stø, sitter tre blad søsken bak hver sin kontorpult. Rune, Ole Anton og Lise sørger for at firmaet har papirene i orden. At hele familien er i arbeid, er ifølge far selv mye av nøkkelen til suksessen.

– Barna er naturlig blitt en del av firmaet. Alle tre er medeiere og er oppriktig interessert i det de driver med. Vi drar i samme retning – og i riktig retning, konstaterer han. Skolegang har ikke blitt prioritert av trekløveret, selv om alle har fagbrev. Lise er den eneste med utdannelse fra bransjen.

– Tidligere jobba jeg ute på anleggene, men i dag tar jeg meg mest av det administrative, i tillegg er jeg verneombud, forteller hun. Søsknene ler da far mimrer om eldstemann Rune som rømte hjem fra skolen for å kjøre lastebil.

– Men jeg tror de har fått en vel så god utdannelse ved å jobbe og få erfaringer i firmaet, slår far fast.

Stabil arbeidsstokk

De er stort sett gode venner, og takhøgda for å «renske lufta» er stor. De prøver å skille jobb og fritid, men som yngstemann Ole Anton sier: – Vi har vel ikke akkurat noe fritid.

– Vi må ut på jobb både natt og dag. I fjor prøvde vi på å ta ferie, men ut i andre uka tok vi på oss et oppdrag på Lillehammer, humrer Arne Helge. De er stolte av å ha utført jobben på Skåbuvegen i løpet av fire måneder, og at den ble åpna på bestemt dato.

– Det hadde ikke gått uten at flere la bort ferien sin. Vi har en stabil arbeidsstokk, og det er helt nødvendig om en skal lykkes, sier eldstemann Rune.

Selv om markedet ser ut til å bli tøffere, er den nye vegen i Veikledalen et mulig stort oppdrag for Ahsco.

– Vi har ingen intensjon om å bli større. En må tilpasse seg markedet, og kunsten er å få til en naturlig overlapping med arbeid. Det er viktig å kunne sysselsette staben sin, sier Arne Helge.

– Og framtida for familiefirmaet er vel også sikra?

– Ja, Ole Anton blir pappa på nyåret, mens Rune har tre barn, to gutter og ei jente. Så vi har spøkt med det, at historien gjentar seg, ler Arne Helge.