SpareBank 1 og Norges Skiforbund Langrenn vil bidra til billigere barneidrett og dermed senke terskelen for å delta.

I 2021 lanserte SpareBank 1 og Norges Skiforbund Langrenn «Skibanken», et tiltak hvor overskuddsutstyr fra sportsforretninger og produsenter får nytt liv som låneutstyr hos klubber og foreninger for de som ønsker å gå på ski. I løpet av de to siste årene har det blitt gitt ut flere hundre par ski, staver og skisko til klubber, institusjoner og organisasjoner.

Nytt av året er at også privatpersoner kan levere utstyr til Skibanken.

Det opplyser Sparebanken 1 Gudbrandsdal i ei pressemelding.

– I år kommer vi til å sette opp en mobil pantestasjon på Sport 1 Ringebu, som er en av butikkene som selger mest ski i vårt nærområde. Der kan privatpersoner levere inn utstyr de ikke trenger, som andre kan ha glede av. Vi håper så mange som mulig tar en runde i boden, på loftet eller i kjelleren og finner frem overskuddsutstyr. Dine ski kan være nettopp de skiene som får andre til å teste ut langrenn eller oppleve gleden av å ta seg en tur i marka, sier samfunnskontakt André Winje Arntzen i SpareBank 1 Gudbrandsdal.

Strammere privatøkonomi

Det er spesielt skiytstyr til barn Arntzen håper å samle inn.

– Vi vet at nærmere 4 av 5 foreldre som har barn som driver med langrenn mener at barneidretten er for dyr, samtidig som 74 prosent i den samme gruppen har utstyr hjemme som kunne blitt gitt videre. Barn vokser fort, og det blir gjerne store kostnader dersom man skal holde tritt med utstyret til enhver tid, sier Arntzen.

Hvert år gjennomfører SpareBank 1 en undersøkelse som tar temperaturen på norske familiers holdninger til kostnader og utstyrspress i barneidretten. I den seneste undersøkelsen er det flere funn som får arrangørene til å reagere: 43 prosent svarer at de opplever utstyrspress med tanke på egne barn, 30 prosent prosent har valgt å ikke introdusere barna for en idrett fordi det er for dyrt og 27 prosent oppgir mangel på utstyr som hinder for å teste en ny idrett.

I år står det så langt rundt ett tusen skipakker i Skibanken som trenger nye eiere, og SpareBank 1 Gudbrandsdal håper så mange som mulig søker om å motta utstyr i år.

– Det er tøffere tider for mange. Privatøkonomien til folk flest har blitt strammere, og vi vet at flere idrettsklubber sliter med å dekke nødvendige kostnader og opprettholde et godt tilbud til medlemmene sine. Målet vårt er å bidra til en idrett hvor det er plass til alle, uavhengig av økonomiske forutsetninger. Tilgang på utstyr løser ikke alt, men bidrar til at flere kan få muligheten til å delta, og at klubbene selv slipper å ta kostnadene for å kjøpe inn ski til utlån, sier Arntzen.

På skibanken.no fyller du ut et søknadsskjema på vegne av din klubb eller organisasjon. Søknader blir behandlet fortløpende, og svar kommer fra din nærmeste SpareBank 1-bank. Skiene sendes ut før neste skisesong, etter at leverandørene har tømt restlageret.