Det er ett av tiltakene etter at Miljødirektoratet og Mattilsynet har fått som råd til tiltak mot sjukdommen CWD, som rammer hjortevilt. (se mer om sjukdommen i faktaboks)

Den dødelige sjukdommen ble våren 2016 påvist for første gang i Norge, på ein villrein fra Nordfjella, og senere på to elger i Selbu. Den skal ikke være farlig for mennesker.

Hjerneprøver

CWD-smitte blir påvist gjennom prøver fra hjernen, og ett av rådene fra VKM (Vitenskapskomiteen for mattrygghet) er at hele hodet fra alle dyr over to år, som blir felt under jakt, blir samla inn.

Mattilsynet og Miljødirektoratet legger nå til rette for innsamling fra flere av områdene som allerede er med i overvåkingsprogrammet for hjortevilt. Det er også planlagt prøvetaging av tamreinslakt.

– Overvåkingsområdene er fordelt utover en representativ del av landet, og kartlegging av sjukdommen i disse områdene vil gi oss et godt anslag på utbredelsen i Norge, seier Yngve Svarte, avdelingsdirektør i Miljødirektoratet.

Utover prøver fra dyr som blir felt under jakt, vil man også ta prøver fra hjortevilt som dør av andre årsaker, for eksempel påkjørsler.

Nord-Fron er del av overvåkingsprogrammet for elg og hjort, mens Sør-Fron er del av området for elg. Hele villreinområde Rondane er del av overvåkingsprogrammet for villrein.

Målretta informasjon

En annen anbefaling fra VKM er en bredt anlagt informasjonskampanje. Miljødirektoratet vil heller målrette informasjon mot jegere gjennom ulike kanaler.

– Jegerne bruker mye tid i skog og fjell, og har erfaring med hvordan dyr oppfører seg. Jegerne er derfor en viktig ressurs i overvåking og kartlegging, sier Svarte.

VKM råder også forskerne til å benytte helikopter for å finne og avlive sjuke dyr i områder der CWD er påvist. Dette er foreslått gjennomført nå i juli. Miljødirektoratet mener dette har store praktiske utfordringer.

Blant annet at hjortevilt som rådyr, elg og hjort er vanskelige å finne med helikopter, fordi de for det meste oppholder seg i skogslandskap, som er lite oversiktlig frå lufta. Direktoratet mener oversikta fra høstens jakt vil gi bedre oversikt, og vurderer ikke å bruke helikopter nå.

De medgir at villreinen kan være enklere å finne fra helikopter, men understreker at å uroe dyra i en varm måned der kalvene er små, vil være en for stor tilleggsforstyrring for dyra.

De foreslår i stedet at man i sammenheng med andre oppdrag i fjellet i vil be tilsynsmyndighetene vie ekstra oppmersomhet mot å finne dyr som viser svakhetstegn i den aktuelle perioden.

–  Vi tror at dyktige feltfolk i SNO, fjellstyrer og andre som ferdes i fjellet vil gi oss informasjon. Turgåere, bærplukkere, dyreholdere og andre har mange dager ute i terrenget om sommeren. Vi ønsker at alle i skog og fjell nå i sommer melder fra om de ser elg, hjort, villrein eller rådyr med symptom på sjukdom, sier Svarte.

Myndighetene foretar fellinger

VKM peker også på at alle dyr som har symptomer forenlig med CWD, bør felles og rapporteres til myndighetene. Miljødirektoratet og Mattilsynet er samstemte om at dersom noen observerer dyr med symptomer så skal det varsles til kommunen og Mattilsynet.

Dette omfatter alle, inkludert jegere på storviltjakt. Eventuell felling av dyr vil foretas av kompetent personell.