Ved flere anledninger har Sør-Fron-ordføreren blitt observert stående på hodet, både til store og små politiske hendelser. Hvorfor, undrer vi i lokalavisa på.

- Det er ikke noe jeg nødvendigvis må gjøre, men nå er det slik at jeg nærmer meg 50, og det at jeg klarer å stå på hodet er jeg egentlig godt fornøyd med, sier han til Dølen.

- En kan se ting fra en annen side, og slik er det med sakene vi jobber med også, legger han til.

I genene

Første gang han ble "tatt i" å stå på hodet, var da han ble valgt til ordfører i 2011. Han presiserer sjøl  at han langt fra er noen idrettsmann, og var av dem som i barndommen alltid ble valgt sist da det skulle spilles fotball. Han er heller en hobbymosjonist, som har sin styrke i nettopp det å stå opp-ned. Om det var matteøvelsene på videregående med lærer Eirik Sætrom som var spiren til gymnastikk-øvelsen, eller om det rett og slett er noen familiære gener, vites ikke.

- Jeg har en far som alltid har stått mye på hodet. Om han klarer det i dag som 78-åring er jeg litt usikker på, men jeg har også en onkel som i sin tid var god i å stå på hendene. Han har passert 80, og jeg blir ikke forundra over om han fortsatt mestrer dette, forklarer han.

- Er det spesielle saker som får deg til å stå på hodet?

- Nei, det vil jeg ikke si. Og det er heller ikke nødvendigvis uttrykk for noe, men på sist kommunestyre måtte jeg gå opp i håndstående i glede over at kommunesammenslåinga ikke enda opp i en lokaliseringsdebatt, innrømmer han.

Noen andre?

Nei, for ordføreren er hodestuntet heller et uttrykk for hvor viktig det er å holde seg i form.

- Den første tida jeg var ordfører måtte jeg slippe ut beltet ett hakk for hvert år. Mange møter og mye arbeid - en skal være litt obs på dette og ta hensyn til egen helse. Det er viktig å holde seg i form, mener Muriteigen, som kan opplyse at han har fått stramma beltet til igjen.

- Blir det mye å stå på hodet for framover, tror du?

- Egentlig ikke. Den framtida jeg ser for meg for kommunene, vil bære preg av mindre statlige overføringer, og dette vil vi merke godt i Sør-Fron. Akkurat det står jeg ikke på hodet for.

- Kjenner du til andre ordførere som liker å stå på hodet?

- Nei, det er nok ikke mange andre ordførere som klarer det. Det er i grunnen synd. Jeg synes godt de skal øve litt på det, og det kunne vært interessant og sett om andre får det til. Støstad i Nord-Fron, for eksempel, småhumrer ordføreren.

- Er det slik at du vil utfordre noen?

- Nei. Det får nesten bli opp til hver enkelt, sier han.

I disse dager tas også treningssykkelen fram igjen, det til tross for et litt uheldig møte med asfalten i fjor, som endte med brudd i begge hendene.

- Jeg har ikke fått skrekken, og ser fram til nye sykkelturer, ler den sportye ordføreren.

Allerede i 2011, da han ble valgt til ordfører, viste Muriteigen hvordan han likte å se ting fra et annet perspektiv. Foto: Bjørn Sletten