Cecilie Fossmo var med og knivet om seieren under baneskytingen i landsskytterstevnet. Foto: Svein Halvor Moe

Cecilie Fossmo og Mette Strandlien er to av mange lovende ungdomsskyttere i Ringebu og Fåvang skytterlag. Mette imponerte stort på feltskytingen i Landsskytterstevnet, og Cecilie fikk fullt hus i banefinalen.

Prestasjonene til Ringebu-Fåvangjentene forteller det meste om hvor høyt nivået er i rekrutt og juniorklassene i LSS. Cecilie Fossmo, som fyller 16 år dette kalenderåret og skyter det første året i juniorklassen, var best når det gjelder. Ringebu-jenta skjøt glimrende på vårparten og forsommeren. Så fulgte det en periode hvor det gikk litt tyngre. Fossmo hentet seg imidlertid inn igjen til Landsskytterstevnet og det som var sesongens store mål for henne.

- Det var litt surt der og da å få beskjed om at det jeg hadde prestert «bare» holdt til fjerdeplass. For jeg hadde skutt bra og følte at jeg kanskje fortjente en bedre plassering. Men når det gikk et par dager og jeg fikk det hele på avstand, verdsetter jeg fjerdeplassen på en litt annen måte. Nå er jeg fornøyd både med prestasjonen og plasseringen, sa 2002-modellen til Dølen.

Hun konkurrerte med ett år eldre skyttere i LSS. Neste år vil Cecilie dra fordel av å være eldst i klassen.

Mette Strandlien skjøt fullt hus både på den innledende feltrunden og i finalen. Det forteller det meste om hvor stø 17-åringen er på avtrekkeren om dagen. Strandlien var i føringen da hun fikk anvist 12 treff og ti innertreff i finalen. Det ble opptakten til noen spennende minutter for en av de beste juniorene i Gudbransdalen. Mette hadde gjort sitt og kunne ikke gjøre annet enn å vente på de som var igjen. De var de eneste skytterne som kunne hamle opp med Ringebu-jenta.

- Jeg må innrømme at jeg var spent da jeg sto der og ventet på at de siste juniorene skulle bli ferdig med sine respektive serier. Jeg visste at det ville bli vanskelig å vinne, ettersom de som hadde skutt best på den innledende runden, var igjen. Men jeg hadde forhåpninger om at det jeg hadde prestert skulle holde til omskyting om en pallplass ettersom jeg lyktes bra, sa Strandlien etter at hun hadde vartet opp med den glimrende finaleserien.

Mette har knekt koden

Det skulle vise seg at det var mange som skjøt bra i juniorklassen i et LSS som samlet nesten 6000 skyttere fra hele landet. Mette endte opp med en sterk sjetteplass i en klasse hvor det var bra deltakelse og mange gode skyttere. Hun konkluderte med at det er vanskelig å være misfornøyd med plasseringen, så lenge hun skyter bra og det er noen som smeller til med bedre poengsummer. Mette har i motsetning til mange juniorer knekt den koden det er å skyte kne.

Strandlien var et av de største lokale håpene i Landsskytterstevnet. Hun var også en av favorittene i juniorklassen. Det i kraft av det Mette har prestert tidligere i år og i tidligere LSS-arrangement. Hun opplevde et av sine aller største øyeblikk som skytter da det ble seier på baneskytingen i Førde i fjor. Det meste har også gått på skinner i vår og sommer for gymnasiasten. Hun har skutt 250 poeng og fullt hus i flere banestevner.

Hadde forventninger

Mette Strandlien har også all mulig grunn til å være fornøyd med det hun presterte i Landsskytterstevnet. Lagsvenninna til Fossmo skjøt fullt hus i feltfinalen.

- Jeg må innrømme at jeg hadde forventninger til både bane og feltskytingen. Litt skuffende var det kanskje at jeg endte opp med 248 poeng på bane. Men det holdt til å få skyte finale, sa hun som er motivert for å fortsette skyttersatsingen. Neste år tar Strandlien steget opp i den eldste juniorklassen. Hun kommer til å veksle mellom å delta i eldre junior og klasse fire. 18-åringene kan selv velge om de vil skyte i eldre junior eller være klasseskytter.

- Hvilke stevner har du tenkt å være med på de neste ukene, Mette?

- Sesongen går mot slutten nå. Det er vel stort sett bare Samlagsmesterskapet som går til helga og noen få andre stevner som er igjen, sa Mette, som begynte med skyting i ni-tiårsalderen og et produkt av det gode skyttermiljøet i skytterlaget. Der er det mange ungdommer og et godt miljø.

Glimrende finale

Cecilie Fossmo skjøt 250 på den innledende baneskytingen. Hun fulgte opp med fullt hus i banefinalen. Stortalentet som i disse dager begynner på videregående, hadde så mange sentrumsblinker at hun fikk skyte opp om annenplassen med to andre. Der ble det på nytt fullt hus. Åtte sentrumsblinker hadde også det største Ringebu og Fåvang-håpet i denne klassen. Det var dessverre ikke nok til å kapre pallplassering denne gangen.

- Jeg hadde en sentrumsblink for lite til å bli topp tre. Fjerdeplass er bra det, og jeg hadde ikke forventet å komme så høyt opp på resultatlista før stevnet. Heller ikke at jeg skulle få så gode poengsummer som jeg gjorde, sa hun. For ett år siden oppnådde hun en niendeplass i landsskytterstevnet. Hennes primære målsetning var å gjøre det bedre i år da kursen ble satt for Trøndelag. Det klarte tenåringen, som kommer til å fortsette skyttersatsingen.