Og det var bare et lykketreff som gjorde at ikke utfallet av at høgspentmasta velta ble mye verre. Bare minutter før, var 18 år gamle Ronja Andrine Beitdokken-Tokvam, oppe for å se til hestene.

- Det var rundt midnatt. Jeg var oppe for å se etter mamma sin hest, som går på medisiner. Alle fire hestene var rundt meg da. Så gikk jeg ned igjen, stelte meg til natta og la meg. Da gikk det bare noen minutter før vi fikk beskjed fra onkelen min, om at det hadde skjedd noe. Han hadde sett at det lyste opp som ei ildkule og hørt et smell, forteller hun. Det er Ronja som eier hesten Lloyd, som er en varmblodig ponni av typen Welch Cob.

Detvar på jordet til familien Beitdokken-Tokvam i Ruste på Vinstra at masta velta. Hesten lå omtrent på stedet bildet er tatt fra. Foto: Tone Sidsel Sanden
Ronja sammen med hesten Lloyd natt til tirsdag, da han døde. Foto: Privat

Forsto ikke hva som hadde skjedd

Ute i vegen satt det ei jente som hadde oppdaga hesten. Hun ropte til de som kom at den var død. Like etter kom hele familien til.

- Vi forsto ikke hva som hadde skjedd, og ringte veterinæren. Så fikk vi plutselig se at det noen meter bortafor oss lå ei høgspentmast i bakken. Da forsto vi hvorfor onkelen min hadde sett at det lyste som om lynet slo ned, forteller Ronja.

Døde momentant

Den ni år gamle hesten døde momentant av strømmen.

Tirsdag formiddag og utover dagen holder folk fra Gudbrandsdal Energi på å rydde opp på stedet.

- Det var en trist beskjed jeg fikk av vaktsjefen på morgenen i dag, sier nettsjef Svein Ove Ånsløkken.

- Betongmasta har vært dårlig i bunnen, der den har begynt å smuldre opp under bakkenivå. Den har nok i ikke tålt all snøen og den vinden som har vært i det siste. Vi tok en visuell kontroll på disse mastene i fjor, men dette ble ikke oppdaga, sier Ånsløkken, som legger seg flat etter hendelsen.

GE og nettsjef Svein Ove Ånsløkken beklager det sterkeste hendelsen. Nå skal de ta en ordentlig sjekk på mastene i området. Foto: Tone Sidsel Sanden
Slik så masta ut i bunnen, der den knakk. Foto: Privat

Tar en ordentlig sjekk

Langsmed hele Ruste-bygda går det høgspentlinje bestående av betongstolper, fra 1930-tallet.

- Dette er ei linje vi har i tankene, og de skulle i utgangspunktet kontrolleres nå i høst, for om mulig å skifte dem ut. Nå kommer vi til å ta en skikkelig gjennomgang på hele linja, sier Ånsløkken.

- Men stolper fra 1930? Det høres gammelt ut!

- Ja, det gjør det. Men gamle stolper kan også stå godt. Vi har sett på nabostolpene her nå, og det er ikke antydning på dem til at de er dårlige. Men som sagt, vi skal ta en ordentlig sjekk nå.

- Men blir noen skifta ut?

- Vi skifter ut denne som velta og de to stolpene som står nærmest. De blir erstatta med trestolper. Vi beklager på det sterkeste at dette skjedde. Det er slik som ikke skal skje. Spesielt leit er det når det går med dyr, sier Ånsløkken.

GE har også varsla Ronja og familien Beitdokken-Tokvam om at de vil ta kostnaden med å begrave hesten.

- Det er trist. Jeg skulle begynne å ri hesten inn i sommer, forteller eier Ronja Beitdokken-Tokvam. Foto: Tone Sidsel Sanden

Ønsker å takke

- Det er trist. Hesten var helt svart, og veldig fin, sier Ronja, og viser oss stedet hesten lå død. I sommer var planen at hun skulle begynne å ri den inn. Heldigvis gikk det bra med både henne og de tre andre hestene som gikk i området. Lloyd fikk all strømmen.

- Og så tenker jeg på hva som kunne skjedd om jeg var her da masta velta. På dagen sto jeg og jobbe like under masta, forteller Ronja.

- Jeg kan ikke tenke på hva som kunne skjedd om Ronja var der, legger mamma Randi Sølvi Tokvam til.

- Det var et sjokk dette og trist med hesten. Men heldigvis gikk det bra med jenta vår, sier hun.

Familien ønsker forøvrig å komme i kontakt med jenta som varsla om at hesten lå død.

- Vi ønsker å takke henne for at hun brydde seg, sier Ronja og Randi.