Prisen ble delt ut under Norsk Orientering sin kompetansesamling på Gardermoen forrige helg. Tormod skilag fikk prisen for sitt solide arbeid for å tilrettelegge for gode turopplevelser.

- I tøff konkurranse har den forholdsvis lille klubben fra Vinstra i Oppland, ved hjelp av solid arbeid for å gi befolkningen i kommunen varierte og gode turorienteringsoppleveser, gått helt til topps i denne kåringen, noe som gir et dytt i ryggen for videre arbeid. Bak turorienteringen står en solid dugnadsgjeng som stiller opp år etter år, og legger ut turmål for alle som er glad i å ferdes i skog og mark", skriver juryen i sin begrunnelse.

Dugnadsinnsats

Tormod skilag har i flere år lagt til rette for både lange og korte turmål i nærmiljøet. Denne sommeren var 65 poster fordelt på området i Sorperoa på vestsida av Laugen, og til kulturminner og andre turmål i lokalmiljøet. En gjeng engasjerte turglade og spreke frivillige står bak.

- Dette setter vi stor pris på, og det vil inspirere oss til å fortsette, sier oppmann og primus motor for turorienteringsgruppa i Tormod, Tove Lillebråten.

- Det ligger en iherdig dugnadsinnsats over lang tid bak, og det har gjort at turorienteringa har blitt som den har blitt, legger hun til.

Tilbakemeldinger

Og måten de har organisert seg på, viser at de er inne på rett spor. Laget har hatt en jevn økning i antall deltagere over flere år, og i 2016 ble det solgt til sammen 220 kort.

- Totalt er det nok flere som er ute på tur, for én familie kan ha bare ett kort. Særlig har turene vi har lagt opp i nærmiljøet i Sorperoa vært populære og de som er mest beøkte, forteller Lillebråten.

- Hvorfor tror du at turorientering har blitt så populært?

- Det er enkelt, en kan gå når en vil og med hvem en vil, eller alene, om det er det en liker best. Og det at det er i nærmiljøet, slik at det er lett ta turen, tror jeg også mange setter pris på. Vi får gode tilbakemeldinger på nettopp dette. Mange sier at de synes turorientering er en fin måte å gjøre seg kjent i området på, sier hun.

Fellesturer

Klubben organiserer også flere fellesturer i løpet av vår- og sommermånedene, der de også gjerne underviser litt i kart- og kompassbruk.

Men sjølve prisen, den har ikke klubben fått i hende riktig ennå.

- Det kom litt brått på det at vi vant pris, ler Lillebråten.

- Dessverre fikk vi ikke anledning til å ta i mot den personlig, men like fullt er vi glade for å bli satt slik pris på, sier hun.

En kan jakte poster med Tormod skilag fra mai til september hvert år.

Tove Lillebråten er primus motor for turorienteringa i Tormod skilag. Foto: Tone Sidsel Sanden