– Vi har øvd i flere måneder og satser på at det blir fullt hus og skikkelig julestemning, sier leder i Kvam musikkforening, Vidar Moen. Rundt ham i Kvam kirke rigges det til øvelse. Noteark sorteres, instrumenter testes og beskjeder gis fram og tilbake.

– Johnny Lønning og Mina Letrud stiller som solister, det vil nok trekke mer folk, sier Moen.

På fredag fylles benkeradene og da skal alt sitte. Men sjøl om konserten er nært forestående, er det noe annet som tar oppmerksomheten.

Lodder ut kunstverket

Denne høsten har debatten rast rundt kunst i det offentlige rom. I Kvam skapte Veiskille-kunstverket i sentrum både frustrasjon og fascinasjon, og det ble etter hvert mat til riksmediene. Kunstverket ble til slutt tatt ned av kommunen, av hensyn til sikkerheten, men representanter for lokal næringsliv ville kjøpe kunstverket og med det sikre at det skal settes opp igjen og fullføres i sentrum. Men før den tid, kan noen utvalgte se det i all sin prakt. Dog i miniatyr.

Fikk tillatelse fra kunstneren

Moen og «lotterigeneral» Ola Stormorken viser fram kunstverket. Det er om lag 12 centimeter høyt og er laget av Abaris på Kvam. Tre kopier skal loddes ut, til inntekt for musikkforeninga. De har fått tillatelse fra kunstner Joar Nango, som skal ha likt ideen.

– Vi fikk tillatelse til å lodde dem ut mot å spille på åpningen av det ordentlige kunstverket, forteller Stormorken.

Håper på stor rekkevidde

Han og Moen to krysser fingrene for at musikkforeningens lotteri skal nå langt utenfor bygdas grenser.

– Det er dette som har satt Kvam på kartet, kunstverket har jo vært omtalt på Nytt på nytt og fikk mye oppmerksomhet, sier Moen.

Til forskjell fra tidligere, har ikke de små kopiene generert særlig med engasjement. Men de to karene har trua.

Ola Stormorken og Vidar Moen håper premien skaper engasjement også utenfor Kvam. Foto: Silje Josten Lien