– Ja, vi kaller gruppa for «Fotball for moroskyld for avdanka damer». Det er noen som har spurt meg om hvor avdanka en egentlig må være for å bli med, ler Siv Magnhild Myhrsveen.

50 medlemmer

Det er onsdag kveld og hun og gjengen gjør seg klare til nok ei trening. Humøret er på topp, for dette har blitt til timer som mange ser fram til. Sida i mai har et ujevnt antall damer fra Ringebu og Fåvang snørt på seg fotballskoene, etter å ha hatt dem på hylla i noen år.

Siv Magnhild Myhrsveen tok i vår initiativ til å samle damer til fotballtrening. – Dette er lavterskel der målet er å ha det morsomt, sier hun. Foto: Tone Sidsel Sanden

– Bakgrunnen for at jeg tok initiativ til å starte dette, var at mange etterlyste muligheten til å sparke fotball. Det er gjort forsøk før, uten at det ble noen suksess, men så tenkte jeg å prøve til igjen. Jeg oppretta ei lukka Facebook-gruppe, og i dag har den 50 medlemmer. På treningene er vi nesten alltid 10-15 stykker, forteller Myhrsveen.

Litt felles oppvarming, så er det rett på spill-delen. De hefter seg ikke mye med teknikktrening og drilling i forsvarsfirer, for å si det sånn. Foto: Tone Sidsel Sanden
På lag: De er fornøyde med laginndelinga som Siv Magnhild gjør, damene. Som regel er lagene omtrent jevngode, slår de fast. Foto: Tone Sidsel Sanden

Beste dagen i uka

De som stiller på trening denne kvelden har alle vært aktive på grasbana tidligere. Men avdanka?

– Vi var nå flinke til å sparke før, smiler Åse Berge Isum.

– Men dette er først og fremst for å ha det artig. Her er det ikke noe press, dette er trening som er åpen for alle, legger hun til.

Og det sosiale er vel så viktig som det å spille fotball. Sjøl om det både jublesfor scoringer og takles i knehøgde, innimellom.

– Det er mange som har sagt at før var fredagen den beste dagen i uka. Nå er det onsdagen. Det er noe med å treffes bare oss damene, uten barn og tanke på jobb. Hverdagen er hektisk. Det er godt med et pusterom, sier Myhrsveen.

Tidligere ballkunster blir henta fram igjen på kunstgrasbana på Fåvang. Foto: Tone Sidsel Sanden
Lek, men alvor, er det vel riktig å si. Damene går til i taklingene og scorer gjerne et mål eller tre. Foto: Tone Sidsel Sanden

Stifter nye bekjentskap

Det er godt spenn i alder på de som møtes på banen; fra 20 år og opp i 40-åra.

– Det er bare positivt. Og så stifter en nye bekjentskap her også, sier Myhrsveen, som synes det er positivt at fotballklubben lar de få trene gratis, og i tillegg låner ut utstyr gratis.

– Hva med skader? Er det ikke skummelt med «veteraner» som møtes slik?

– Du, vi har faktisk bare hatt bruk for isposer én gang. Så her går det som regel greit for seg, slår Myhrsveen fast.

– Men vil det ikke vært melde seg lyst til å spille kamp, tror du?

– Tja, vi får se hvordan dette utvikler seg. Det kunne i alle fall vært artig om det var noen andre «avdanka damer» som ville stilt opp og møtt oss til kamp en dag, sier hun.

Treningene er en fin måte å bli kjent på, forsikrer damene. Marte Tenold (t.v.) og Åse Berge Isum hadde sin første trening sammen onsdag. Foto: Tone Sidsel Sanden

Heller med damene?

Etter en kort (!) oppvarming, er damene klare for å spille denne onsdagen da Dølen er med. Eller, slik et hver trening med denne gjengen. Det er ikke mye fokus på å øve inn trekk eller å få forsvarsfireren til å sitte. Vi hører ertende rop fra andre sida av banen, der Ringebu-Fåvang FK sitt a-lag har trening. For kanskje er det noen av gutta som heller ville vært med damene?

– Det er spillet som er artig, det er det vi helst vil gjøre. Og er det flere som kunne tenke seg å være med, så håper vi de slenger seg med, sier Myhrsveen.