Samtidig viser undersøkelsen, utført av Kantar TNS på oppdrag fra Trygg Trafikk og Sparebanken1, at 83 prosent av de voksne sier at dersom flere voksne bruker refleks, vil det øke refleksbruken blant barn og unge.

- Det er et enormt sprik mellom ord og handling. Det å bruke refleks er et av de aller enkleste, rimeligste og mest effektive tiltak vi som fotgjengere kan gjøre for å bli sett i trafikken, sier distriktsleder Ivar Ringen i Trygg Trafikk i Oppland.

Fem minutter

Torsdag 20. oktober er årets refleksdag, og dagen benytter Trygg Trafikk til å minne på hvor viktig det er at også voksne gjør seg synlige i høst- og vintermørket.

- Noe av det verste som kan skje for et barn, er at foreldrene utsettes for en ulykke. Vi oppfordrer derfor foreldrene til å bruke fem minutter og feste refleks i alt av yttertøy, både for egen og barnas skyld, sier Ringen.

Refleksmote

I følge Trygg Trafikk er en først synlig på 25-30 meters avstand uten refleks. Med refleks, er en synlig på 140 meters hold.

- Det er en livsiktig forskjell, og Trygg Trafikk oppfordrer derfor voksne til å gå foran som gode rollemodeller, sier Ringen.

I anledning refleksdagen, som markeres for 11. gang, lanseres en ny refleksmote. Det er Moods of Norway som har designa årets reflekser.

- Fest refleks i lommer på alle jakker og vesker, så du ikke glemmer dem. Refleks som beveger seg når du går, er mest synlig. Bytt ut refleksvesten etter ca. 25 vask, da er den utslitt, og reflekser med riper har dårligere effekt. Kjøp nye, er rådene distriktsleder Ringen gir på årets refleksdag.

Moods of Norway har designa årets reflekser for Trygg Trafikk. Foto: Trygg Trafikk