Allehelgensaften, eller halloween som det heter på engelsk, er dagen før allehelgensdag. Dagen feires verden rundt den 31. oktober hvert år. For oss her i Norge er halloween forholdsvis nytt og noen mener nok at dette er noe vi kan klare oss uten. Men mange ser halloween som en morsom «nykommer» og deltar med småskumle drakter, påvirket av den amerikanske måten å feire dagen på.

Arrangeres for tredje gang

I landsbyen Ringebu har halloween vært feiret i tre år. Mandag kveld var hele Vålebrua mørklagt. Rundt hjørnene lusket skumle fjes, mens opplyste gresskar fulgte med på hva som foregikk.

Ildsjelene Jorid Dalberg, Åsne Flyen, Tor Ivar Boine og Roger Melgårdshagen hadde i år iscenesatt en småskummel vandring, som bar navnet «en pilegrims siste reise». Arrangementet startet i Kaupangerparken og mange hadde kledd seg ut og tatt turen til sentrum.

På jakt etter bokstaver

Hele 140 deltakere betalte en femtilapp og fikk utdelt et kart de skulle følge for å finne en rekke poster. På hver post skulle deltakerne finne en spesiell bokstav og når alle postene var besøkt skulle de sitte igjen me et løsningsord, som ledet dem til bakgården på Ringebu folkebibliotek. Kreativt og småskummelt, men likevel barnevennlig og ikke minst spennende.

De aller minste barna hadde sjølsagt med seg både mor og far, mens de litt større gikk hånd i hånd mellom postene.

Utkledde «vakter»

Ved alle de ti postene sto det «vakter» fra Ringebu folkehøgskole, som var utkledd og utlånt for anledningen.

Da alle de frammøtte hadde funnet fram til løsningsordet «hos Ellinor» og funnet fram til riktig destinasjon, møtte de pilegrimen og fikk høre hans historie. Etter endt vandring gomlet småkalde munner popkorn og sukkerspinn og koste seg med varmt heksebrygg, mens månen skinte fra en høstklar himmel.

Det kan virke som halloween har kommet for å bli, også her i landet, i alle fall om man skal basere seg på entusiasmen i Ringebu mandag kveld.

Variasjon: Både hekser, mumier og mange andre tok turen til Ringebu sentrum.
Moro: Både store og små møtte opp og moret seg mandag kveld.
Ildsjelene: Roger Melgårdshagen, Åsne Flyen, Marit Listad, Tor Ivar Boine og Jorid Dalberg.
Blodig: Nok et eksempel på kreativitet i utkledningen.