I fjor høst ble det arrangert filmkurs for barn i Skåbu, bak sto kulturgruppa i Skåbu/Espedalen.

Resultatet ble animasjonsfilmen «How to fjell», utelukkende produsert av barna som deltok, i alderen 6–12 år. De to yngste deltakerne, Beate og Aksel, er elever ved Skåbu Oppvekst. Felix, Sofie, Sigmund, Ola og Hallvard går i 7. klasse på Sødorp skole og har en egen filmgruppe – Dølafilm.

Nå er filmen nominert til Amandusfestivalens juniorklasse, for deltakere under 16 år.

– Krever tålmodighet

I kortfilmen forteller og tegner barna om hvordan fjellene ble til og hvordan de brukes. Både fjell så store som Jupiter, troll og hermetiserte fjell er en del av handlinga.

Instruktør Inger Christine Årstad, som også tidligere har holdt kurs i Skåbu, er utdanna innen film og tv og har lang fartstid i bransjen.

Ifølge instruktøren, er tegnefilm en krevende filmteknikk som krever stor tålmodighet. Amandusfestivalen

Andre nominasjon

– Ungene har tegnet tegninger som filmes en og en etter hverandre, 12 ganger i sekundet. De har laget store malerier med fjell hvor de har flyttet figurer bilde for bilde i stop-motion-teknikken, forteller Årstad.

Lydsporet står barna også for. Det består av fortellinger om fjell på ulike dialekter og med ulike stemmer. Produksjonen av filmen tok totalt fire dager.

– Dette er ei stor ære, sier Årstad. Hun beskriver gruppa som laga «How to Fjell» som uvanlig gode skuespillere og tegnere.

Dette er andre gang elever fra Sødorp skole deltar med film på filmfestivalen på Lillehammer, sist gang var med tegnefilmen «Snop», som vant i 2002.

Prisen deles ut 23. mars.

Fjell: Skjermdump fra animasjonsfilmen «How to fjell».