Roger Slåstuen har ingen bakgrunn som skulle tilsi at det å starte opp med salg av gravsteiner var naturlig.

– Det var et ganske tilfeldig yrkesvalg. Da faren min døde i fjor, oppdaga jeg at det ikke var neon utstilling eller utsalg av gravsteiner i Gudbrandsdalen. Det er jo ikke noe en går og tenker på ellers, men jeg beit meg merke i det.

Stor variasjon

Da han etter hvert var på leting etter ny jobb, meldte lysten til å teste ut dette markedet seg.

– Vi endte opp med å bestille steinen på nett, men jeg skulle gjerne møtt en person ansikt til ansikt, og hatt mulighet til å se på steinene fysisk, ikke bare på nettet, forteller Slåstuen.

Satt på spissen, er det å dø alt annet enn billig. Også gravmonumenter koster penger, alt etter hvor stort og utsmykket det skal være.

– Det spenner fra rundt 9 000 til i underkant av 30 000 kroner for gravsteiner. Det er mange ulike varianter og folk kan velge blant mange ulike stiler og dekorasjonselementer.

Det planlagte «dekningsområdet» er Gudbrandsdalen og midtre deler av Østerdalen.

Importert og innenlandsk

Fortsatt gjenstår noen småting før alt er på plass, men butikken er oppe og går. Det tar tid å etablere seg i en ny bransje, men allerede har nye kunder vært innom døra i Nedregata.

Slåstuen samarbeider med Larvik-firmaet Steinriket Norge. I tillegg til skandinavisk stein, tilbys monumenter i svart stein importert helt fra India.

– Det er et prisspørsmål, vi klarer ikke å levere tilsvarende produkt her, det blir rett og slett for dyrt. Men utvalget er stort, det er mye å velge i.

Mer lokal stein

I tillegg til produktene som leverandøren allerede fører, har Slåstuen plukket ut stein fra Dovre, som er kutta på Tretten.

– Jeg ville kunne tilby en rimeligere naturstein. Jeg håper å finne flere lokale steiner, og å kunne tilby trekors etter hvert også.

I tillegg vil han også tilby restaurering av steiner, herunder inskripsjoner.

– Målet mitt er å gjøre oppfriskning av inskripsjoner så rimelig at folk vil gjøre det, gravsteinen er jo både en investering og et minnesmerke, det er synd om den forfaller.

Valgmulighetene er mange, flere velger blant annet gravsteiner med «innebygd» gravlykt. Foto: Silje Josten Lien