De fire mennene ble pågrepet 25 og 26. november i fjor og har, på grunn av unndragelsesfare, sittet fengslet fram til saken ble behandlet i Sør-Gudbrandsdal tingrett på Lillehammer 10. januar.

Mennene har tidligere forklart at de kom til Norge for å se landet og søke jobb. Retten fester ikke lit til denne forklaringen, blant annet som følge av at lengden på oppholdet var svært begrenset.

Retten anser de tiltalte for å være vinningskriminelle og at de kom til Norge med den hensikt å stjele.

En måned kortere straff

Politiadvokat Lars Rune Ringvik la ned påstand om elleve måneders fengsel for tre av mennene og ti måneder for den siste.

Tre av de fire tiltalte idømmes fengsel i ti måneder. Den siste, og yngste av dem, idømmes ni måneders fengsel. Han er, til forskjell fra de tre andre, ikke tidligere domfelt for vinningskriminalitet. Alle dømmes for brudd på Straffelovens paragraf 322, som omhandler grovt tjuveri, i tillegg kommer også brudd på paragraf 321, tjuveri og 332, heleri, til anvendelse.

Samtlige av mennene får 50 dager i varetekt trukket fra fengselsdommen.

Må betale erstatning

Alle fire har tidligere erkjent grovt tyveri på Eidsvoll og i Rosten i Sel. I tillegg erkjente også en av dem å ha stjålet barberblader fra butikker på Vinstra. Retten fester ingen lit til forklaringen hans om at de var ment som julegaver. To av de andre har erkjent straffskyld for heleri, gjennom at de visste at varene var ment for videresalg. Retten trodde ikke på sistemann sin forklaring om at han ikke kjente til dette.

I utgangpunktet vurderte retten staffen til å skulle ligge på ett år og to til tre måneders fengsel, fratrukket strafferabatt.

Mennene dømmes i fellesskap også til, innen to uker etter forkynnelse av dommen, å betale skadeerstatning på totalt 67 426 kroner.

Aktor la ned påstand om at de fire tiltalte også skulle idømmes å betale saksomkostninger, men retten avviser dette.

Pågrepet i Skåbu

Etter flere tips fra publikum om observasjoner av en mistenkelig bil, rykket politiet ut til Skåbu 25. november. Der fant de en bil og en person, som ble pågrepet på stedet. Deretter ble det etterlyst flere observasjoner i saken, og politiet fikk nye tips, som i sin tur førte til nok en pågripelse dagen etter. Da ble de tre siste mennene pågrepet.

Ingen av mennene skal ha hatt bekjente i Norge før de dukket opp i Skåbu, alle fire i en leiebil fra Oslo.