Skytedramaer og politisperringer hører til i hverdagen hos noen. Oftest i store byer og helst i utlandet. For et lite lensmannskontor midt i Gudbrandsdalen var situasjonen forrige onsdag akkurat slik.  Fra og gjøre vanlige politisaker ble det brått dramatisk, og nesten surrealistisk og uvirkelig.

Dramatisk

Konstituert lensmann Jon Gaarden var på lensmannskontoret og fulgte dramaet via politiradioen og skjønte fort at dette var alvorlig.

– Jeg hadde akkurat kommet inn på kontoret og fått oppdatering på det som hadde skjedd på dokterkontoret, forteller han.  Så hørte jeg at ting plutselig utviklet seg og at en av mine kolleger var blitt skutt.

– Jeg dro da til stedet, og det var vonde minutter fra jeg dro og fram til jeg fikk se hvordan det stod til med politimannen, sier han.

Vedkommede ble først sendt til sykehuset på Lillehammer, som for sikkerhets skyld sendte ham videre til Oslo.

– Vi fikk hele tiden tilbakemelding om situasjonen hans, og fikk roet oss mye da det viste seg at det gikk bra, forteller han.

– Sammen med kolleger fra vårt lensmannskontor sikret vi området, og det gikk samtidig ut alarm til flere politikontor rundt oss, samt beredskapstroppen i Oslo, sier Gaarden.

Tenker mye

For politiet er dette en situasjon de vet de kan komme ut for, men bak uniformen er politiet mennesker – som alle andre.

– Det å høre at en situasjon har utviklet seg, og at en kollega er blitt skutt, gjør jo så klart noe med en, sier Jon Gaarden.

– Det er pårørende på begge sider som skal varsles og vi skal både trøste og være tilstede, sier han.

– Akkurat der og da er det rutiner og en jobb som skal gjøres, men når det hele er over begynner man å tenke, sier han.

Støtteapparat

Både bedriftshelsetjensten og verneombud er i systemet slik at de skal være til hjelp i etterkant av vanskelige hendelser. Men Gaarden tror at det kollegiale og den støtten de gir hverandre er like viktig når ting skal bearbeides.

– Vi er ikke et større kontor enn at vi kjenner hverandre godt og etter denne hendelsen forrige uke er det viktig å ta vare på hverandre. Vi er flinke til det og det er godt i alle sammenhenger, men spesielt når det oppstår vanskelige ting, sier Gaarden, og legger til:

– Og så må vi ikke glemme den støtten vi får fra folk rundt oss. Folk som spør hvordan vi har det, er også viktig i bearbeidelsen.

Tøft å stå på sidelinja

Men det var også noen som ikke hadde anledning til å være med når alarmen gikk, og Gaarden tror det var vel så tøft.

– Vi hadde blant anna en av våre på konferanse i Nord-Norge, og han syntes det var vondt å ikke være med, sier han og legger til at alle som ikke kunne delta ble og blir godt informert.

– Vi prøver å gi så gode svar og så god informasjon som mulig innad på kontoret og det er viktig det også, sier Gaarden.

Tanker framover

Politifolk er som alle andre folk,  og tanker for fremtiden gjelder også på Midt-Gudbrandsdal Lensmannskontor.

– Vi skal først og fremst ta godt vare på de to politibetjentene som ble rammet hardest, og så må de instanser som arbeider med saken få gjøre sitt, sier han og legger til at det også er veldig viktig å huske på at det i tillegg er pårørende rundt gjerningsmannen som ikke har det bra etter det som skjedde, sier Jon Gaarden.

- De skal vi heller ikke glemme, sier han.

Å få hverdagen til å fungere for alle parter etter en slik hendelse er viktig for alle og om det vil skje igjen vet ingen, mener Gaarden.

– Men vi kan heller ikke være skjerpa hele tiden, det vil ikke gå, sier han.

– Jeg hadde de verste minuttene jeg noen gang har hatt i min jobb som politimann den kvelden, sier konstituert lensmann Jon Gaarden. Foto: Tone Anita Kvernstuen