Dette skal naturlig nok markeres gjennom året, og først ute i jubileumsåret var Jo Gjende sjøl, i Ole Kristian Ødegårds skikkelse.

Gjende var en av «bakmennene» da sambygdingen Sjur Sande etablerte seg i Sikkilsdalen. Som en start på årets jubileumsprogram, gikk Ødegård sist helg på ski fra jaktbua til Gjende ved Gjendeosen og til Sikkilsdalsseter.

Flamme fra Gjende

På turen hadde Ødegård med seg ild fra peisen i jaktbua, som skulle overleveres vertskapet på setra.

– Vi startet opp lørdag morgen med å gjøre opp en liten varme på skorsteinen i Jo Gjende-bua. Der overførte vi varmen over på ei parafinlykt, som igjen ble anbrakt i ei trekasse som var festet til skikjelken. Kjelken er en kopi av den Jo Gjende brukte. På lørdagsmorgenen gikk skituren gjennom Hoskelia og over til Bessheim for en liten pause, forteller Ødegård.

Andektig stemning

På Bessheim vartet vertskapet Kari Lund og Bjørn Ekerbakke opp, før skituppene deretter ble retta mot Sikkilsdalsskaret. Ødegård gikk i tidsriktig bekledning og utstyr, både når det gjaldt ski og kjelke.

– Etter vel fire timer på ski nådde vi land og passerte Prinsehytta, med retning den ærverdige fjellstua. Turen over Øvre og Nedre Sikkilsdalsvatna var drøy, med en kald sno inn fra sørvest, så det var godt å sjå målet foran seg, forteller han.

Vel framme tok vertene Tor Varpestuen og Ingeborg Ørslien imot, for anledningen iført bunad. Etter et musikalsk innslag overrakte Øegård en kopi av Gjende sin værsnelle og ilden fra Gjendeosen til vertskapet.

Varm velkomst

Sjur Olav Varpestuen, Varpestuens og Ørsliens sønn, tok imot ilden og fikk den anbrakt inn i peisestua på setra.

– I peisestua ble det en ny seanse foran peisen, hvor ilden has' Jo ble brukt til å tenne opp. Tor (Varpestuen) foreleste om Sikkilsdalen og familiens historie, og vi mintes de to fjellkarene Sjur Sande og Jo Gjende, sier Ødegård, som roser vertskapet opp i skyene.

Til stede på setra var også spelemann Roger Slåstuen, som framførte en egen leik han hadde komponert til setra i forbindelse med 150-årsjubileet.

– Dette var en god start på jubileumsåret til Sikkilsdalsetra. Den store markeringen skjer med en teaterforestilling ved setra i slutten av august, sier Varpestuen.

Sjur Olav Varpestuen fikk overlevert ilden ved ankomst Sikkilsdalsseter. Foto: Privat
Tor Varpestuen og Ingeborg Ørslien er vertskap på Sikkilsdalsseter. Foto: Privat