Få er så oppdatert på Vinstras utvikling fra bygd til by som den pensjonerte turistsjefen og reiselivsgeneralen.  Han er oppgitt over at de nye eierne av Amundsen Hotel vil rive det gamle og tradisjonsrike hotellet til fordel for moderne leilighetsbygg.

– Dette er en bygning midt i en av Vinstras siste grønne lunger beliggende ved siden av staselig Gammelbanken. Her er både natur, nærhet til elva og gammel historie og arkitektur samlet på ett sted. På sikt vil dette ha en større verdi for Vinstra ved  å bevares, enn å rives, sier Hans Petter til Dølen.

”Gamlebyen” i Nedregate

Han Petter har tanker om at hele området med kirka, Sundbrua, Amundsen og Gammelbanken i framtida kan bli et viktig bindeledd mellom det gamle og nye Vinstra.

– Her har vi noe å vise fram og utvikle videre til glede både for lokalinnbyggere og tilreisende. Et bindeledd og en portal inn til det gamle i og rundt Nedregate på Vinstra. På sikt kan dette utvikles til ”Gamlebyen”. Da vil vi kunne bli så mye mer enn bare et handelssted, samtidig som vi tar vare på viktig lokalhistorisk bygningsmasse. Et hotell med kongelig historie, vil ha større verdi for lokalsamfunnet i framtida  enn leiligheter med kortsiktig økonomisk gevinst, mener Kleiven.

– Hva slags drift kan være aktuelt på Amundsen?

– Mulighetene er mange. Det handler om å finne det driftige vertskap, og eventuelt en aktivitet i sammenheng med Gammelbanken, men da må kommunen på banen.

Vil ha debatt

I de siste tiåra har flere av de markante bygningene i Nedregate blitt revet eller står og forfaller – Vinstra Hotel og ysteriet er eksempler på det.

Dette er en utvikling Hans Petter mener må stoppes.

– Det er trist for en gammel turistsjef å se slikt skje. Nå kjenner ikke jeg lovverket rundt dette og hva som kan gjøres eller reguleres fra det offentlige vedrørende Amundsen, men kommunen bør kjenne sin besøkelsestid i forhold til prosjektet ”Vinstra 2046” – det er nå det gjelder, sier han.

Fylkeskonservatoren bør vel også komme inn i bildet her vedrørende bygningens historiske verdi. Dette her er absolutt verdt en debatt, påpeker Hans Petter Kleiven.