Det bugner av fargerike blomster inne i de store drivhusene langsmed E6 i Fåvang. Utenfor skinner sola fra skyfri himmel, gradestokken kryper stadig oppover.

Blant grønne prydbusker står Mari Hilstad fra Fåvang sammen med gartner og eier av Viken gartneri, Ole Ringlund. Våren er høysesong for gartneriene, det er nå det gjelder. De siste ukenes høye temperaturer har ført med seg mange kunder.

- Vi skal dekke en skråning med prydbusker. Vi vil ha noe som er lettstelt og bruker på ingen måte mye tid på hage, men det betyr mye at det er ryddig og pent rundt en, sier Hilstad.

Hun sverger til det lokale gartneriet når det er dags for å plante nytt hjemme.

- Han er kunnskapsrik og spesielt flink, det er kjempemessig å ha i nærheten, sier Hilstad og peker bort på gartner Ringlund.

Stor pågang i mai

Nå er det høysesong hos gartneriene.

- Salget starter vanligvis rundt 20-25 april, med stemor. Så eksploderte det nå før 17. mai, vi har aldri solgt så mye så tidlig i mai som nå, forteller Ringlund.

De fleste som stikker innom er på jakt etter sommerblomster, som geranium og surfinia. Stemor går, ifølge gartneren, aldri av moten, fordi det er den eneste blomsten som tåler kuldegrader.

Forberedelsene til årets sesong starter som regel i slutten av februar, og så går det slag i slag til omtrent midten av juli. Etter ferien, jobber han som anleggsgartner til frosten kommer.

Erfarne: Ole og Inger Reiersen har tatt turen fra Tretten for å handle planter til hagen. Foto: Silje Josten Lien

Han har holdt på i 25 år nå, Ole Ringlund. Faren Hans starta opp først på 50-tallet og siden har drifta gått i arv til sønnen, som både er utdanna gartner og anleggsgartner.

Det gjelder å holde produksjon og tempo oppe, for det er mange om beinet.

- Det er en tøff bransje, det er snart ikke et sted du ikke får tak i blomster. For å ha en sjanse må vi satse på utvalg og kvalitet. Det blir bare færre og færre i bransjen, det er nesten ingen som starter opp gartneri nå, sier Ringlund.

- Terapi å rote i jorda

Inne i blomsterhavet i drivhuset står Inger og Ole Reiersen fra Tretten. De har tatt turen nordover for å spe på grønnsakshagen, noe de har gjort i mange år.

- Vi bruker en del tid på hagen; med grønnsaker, potet, blomster og mer til. Nå har vi nettopp kjøpt 40 kålplanter, så det blir jo litt å stelle med. Men vi investerer nok mer tid enn penger i hagen, sier de to.

- Det er terapi å rote i jorda, tilføyer Inger.

Og om noen måneder får de lønn for strevet. Da kan ekteparet rusle ut i hagen og plukke grønnsakene de måtte ønske. Vel verdt strevet, ifølge hobbygartnerne.

Epletrærne står på rad og rekke hos Viken gartneri. Foto: Silje Josten Lien
Rad på rad med busker og blomster møter kundene utendørs. Foto: Silje Josten Lien