Han går andre året på musikklinja ved Vinstra vidaregåande skule, drømmer om å få spille i et symfoniorkester en gang i framtida og dirigerer Harpefoss skulemusikk på fritida. Musikken er en stor del av hverdagen for Iver.

– Hvor lenge har du drevet på med musikk?

– Jeg har vel holdt på med korpsmusikk i ni-ti år nå, så jeg skjønner jo hva det går i, kan du si, forteller Iver, som tok over dirigentjobben etter trombonelæreren sin.

– Trombonelæreren min søkte permisjon. Så lurte skolemusikken på om jeg ville komme og ta over. Jeg var med som instruktør for korpset forrige skoleår og hadde undervisningstimer for messingblåserne.

Iver har hatt litt direksjon på skolen, men utover det har han måttet ta det jobben "som den kommer", som han sier. Han synes det har gått bra så langt.

– Det har gått bra, jeg har brukt tid på å bli kjent med folk og lære meg navn- Det er uvant å stå foran, jeg er jo vant til å sitte bak sammen med korpset.

– Hvilke arbeidsoppgaver har du som dirigent?

– Jeg har ansvaret for å lede øvingene, velge ut hvilken musikk vi skal spille og instruere. Vi har øvelse en gang i uka og hvis vi skal ta fatt på ny musikk, må jeg forberede det til øvelsen. Det er jo en pedagogisk rolle. Det er viktig å være positiv, det klart at det er stressende innimellom, men da gjelder det å være rolig sjøl. Det smitter fort over på de andre om jeg er stressa.

Tilbakemledingene har så langt vært bare gode.

– Jeg har fått mye skryt, det høres ut som de syns jeg gjør en bra jobb. Det er klart at det kan gå begge veger. Jeg er en ung dirigent og en kan jo være uheldig og oppleve å ikke bli tatt på alvor. Men det har ikke jeg følt på i særlig stor grad.

– Hvordan er det å være elev på musikklinja?

– Vi har et godt miljø her. Mange henger på skolen også utenfor skoletida, både for å øve og å være sosiale, sier Iver, som ikke legger skjul på at musikken betyr mye i livet hans.

– Musikken tar opp mesteparten av livet mitt. Jeg kan nok klassifiseres som en musikknerd, for jeg må jo kunne sies å være spesielt interessert. Jeg tror jeg var den eneste gutten i klassa på barneskolen som ikke spilte fotball, jeg spilte i korps.

– Hvilke ambisjoner har du viere etter du er ferdig på Vinstra?

– Det er aldri godt å vite, men jeg kunne tenke meg å gå videre med musikk. Norges musikkhøyskole er en plan, det er mange muligheter. Drømmejobben må være å få spille i Kringkastingsorkesteret! Men det er muligens litt ambisiøst, ler han.

– Hva er det som engasjerer deg?

– Jeg er opptatt av kultur, kulturliv og engasjerer meg lett i temaer innenfor det. I tillegg er jeg opptatt av livet i bygdene, blant annet at unger skal ha et kulturskoletilbud, som dessverre legges ned flere steder.

– Har du noen alternative planer om du ikke skulle ende opp i blåserekka i Kringkastingsorkesteret da?

Det sier seg sjøl at det ikke er noe symfoniorkester på Lesja! Men jeg holder alle muligheter oppe. Jeg har vokst opp på et småbruk, om jeg blir lei av musikken kan det hende jeg tar over det. Men det er jo fortsatt ei god stund til!