Mathea (8), Kasper (6) og Anna (4) Laengen Bjørke fra Sør-Fron dro til banken for å lette sparegrisene sine for innmat, som nærmer seg siste holdbarhetsdato og få pengene inn på konto.

- Jeg lurer på hvordan pengene kommer over til kontoen bare ved å putte de inn i maskina? spør Mathea.

Søsknene har ulike teorier, Kasper foreslår at pengene deles opp i grupper, slik at de lettere kan telles. Storesøster repliserer med at det nok er et rør bak maskina som pengene forsvinner inn i, for så å plutselig komme inn på kontoen. Og så kommer pengene på kortet.

Mye hoderegning i banken

- Da kan de voksne betale med kort eller kontanter. Men det er nå litt rart at de i banken kan få pengene på rett konto bare ved å vite kontonummeret, sier hun.

Hva som skjer med myntene er litt mer usikkert. Mathea forteller at hun har sett at de veksla 50-øringer til kronestykker på Newton. Ved spørsmål om banken kan være en framtidig arbeidsplass for dem, er hun mest positiv.

- Det hadde jo vært morsomt, men da hadde det blitt vedig mye hoderegning, sier Mathea.

- Men det liker jo du, Mathea, konstaterer lillebror.

Bytter ut sedlene

Snart går de gamle papirsedlene ut på dato og vil ikke lenger være gyldige. Fristen for å levere inn de gamle 100- og 200-kronersedlene er 30. mai i år. De resterende sedlene skal også få nytt design, men de er foreløpig ikke skiftet ut, noe som dermed betyr at 50-, 500- og 1000-sedlene fortsatt er gyldige.

Kristian Birkeland og Kirsten Flagstad har prydet sedlene siden 90-tallet, men ble i fjor bytta ut med henholdsvis en torsk og Gokstadskipet.

Norges Bank er pliktig å ta i mot gamle sedler i ti år etter at de blir bytta ut, men de opphører altså som gyldig betalingsmiddel i samfunnet ellers etter ett år.

De nye sedlene som ble innført i 2017. De resterende sedlene byttes ut i løpet av 2018 og 2019. Foto: Norges Bank