Lørdag var Myhrsveen hovedperson, da hele kommunen feira og hedra årets vinner av kulturprisen.

Hovedpersonen var som alltid ute i god tid, korrekt kledd med bunad for anledningen, og klødde nok i fingrene atter å delta i organisering av stoler, bord, kaffe, garderoben, og geleiding eldre publikummere med rullator eller stokk. Men Øyvind er pensjonist og «får ikke lov» til å jobbe med annet enn frivillig innsats i lag og foreninger.

Sprudlende hovedperson

– Det plage me’ lite grann at e itte helt vet å som ska skje i kveld, sa en litt urolig, men sprudlende hovedperson før konferansier Kristin Johnsen gikk på scenen.

Det ligger nok i Øyvinds gener å ha en finger med i bygdas kultur og organisasjonsliv. Som pensjonist etter mange år i kulturetaten i Ringebu kommune har han sjølsagt ikke trappet ned på frivillig innsats. Han er som han alltid har vært, over alt og enda litt til.

– Øyvind er den blideste personen jeg vet om, sa Tina Lie Vestby, og fortsatte:

- Men Øyvind får ikke kulturprisen for å smile. Det er ikke blant kriteriene. Han får prisen for sitt utrettelige arbeid og deltagelse innen kulturarrangement som for eksempel Fåvang Dågån og for frivillig arbeid i en rekke lag og organisasjoner.

Musikalsk overraskelse

– Øyvind har aldri sagt nei til noe som helst, bortsett fra en gang. Det var da jeg spurte om han ville stå på valglista til Arbeiderpartiet sa ordfører Fossmo, som fik æren av å dele ut prisen til hedersgjesten.

Scenen på Tromsvang var som vanlig pyntet til hovedpersonens ære, inkludert en skigard med en grønn kjeledress fra Norsk Sau og Geit. Øyvind og fruen Olga har drevet med sau i mange år, og som tidligere Sp politiker har Øyvind deltatt i den offentlige debatten på landbrukets side.

Rekken av gjester på scena var lang og imponerende. Fåvang Musikkforening, Randi Marie Steig med søstrene Furusether, Øystein Rudi, Vemund Moss og Tormod Haug, og Strandklang.

Overraskelsen på scena var en av Øyvinds musikalske favoritter, Veronica Akselsen.

– Det var nå sannelig på tide, og det må være den mest fortjente kulturprisen i Midtdalen på år og dag, sa Sør-Fron musikeren Øystein Rudi.

Gjøre andre glad

Prismottageren selv holdt sin takketale i scenevant og rutinert stil.

– Drivkrafta og energien har jeg fått gjennom gleden det er å gjøre andre glad. Som leder i Aldersheimens venner er jeg mye på Linåkertunet, og har lært mye av de gamle som har evnen til å være fornøyde med lite, sa Myhrsveen.

Foruten ordfører og gjester på scenen, benyttet musikkforeninga å hedre Øyvind med en ekstra takk for at han som kulturperson har sett, og brukt, lokale musikkrefter på forskjellige arrangementer han har deltatt i.

Også Aldersheimens venner overrakte en blomsterbukett. Skryt og store ord er aldri mangelvare på en slik kveld. De som fant veien opp på scenen med gode ord på lager var mange, og mange fine ord beskrev hovedpersonen godt.

En av de beste sammenligningene var at Øyvind var som en «gammel slager», en gjenganger som alle vet hvem er, bruker i mange sammenhenger og er blitt et kjært innslag i hverdagen.

Ordfører Fossmo delte også ut kulturstipend til Karen Høystad fra Ringebu. Idrettsutøveren i høydehopp fikk overrakt diplom og en sjekk på 5 000 kroner sammen med lykkeønskninger om framtida.