Utbyggingen av fibertilgang vil skje i forbindelse med bygging av vann- og avløpsanlegg på Kvamsfjellet. 100 hytteeiere ytret ønske om fiber i tillegg til innlagt vann og kloakk.

Innsalg våren 2018

Dette medførte at Nord-Fron kommune gikk i dialog med Telenor og Eidsiva for å finne en løsning. Telenor trakk seg, men Eidsiva inngikk samarbeid med Gudbrandsdal Energi (GE), og planlegger nå en fiberutbygging på vilkår av et visst kommunalt engasjement. GE er normalt netteier og Eidsiva leier nettet av GE og kobler opp fibertilknytningen – slik er også planene på Kvamsfjellet.

Det kommunale engasjementet i prosjektet innebærer blant annet at Nord-Fron kommune signerer en leieavtale med Eidsiva på et abonnement i Årvillingen vassverk i ti år. Kommunen må også betale 1, 5 millioner kroner for fritt å kunne disponere trekkrør og fiber lagt ned av GE.

Det er også et krav i avtalen at kommunen skal legge ned trekkerør i grøftene fra fiberskap og inn til alle hytter som skal ha vann og kloakk i utbyggingsprosjektet – totalt 160 hytter. Kostnaden på dette er usikker. Fiber til hyttene blir etablert når minst 60 hytter har bestilt abonnement fra Eidsiva, og innsalg av dette starter våren 2018.

–Den nøyaktige prisen på dette vet vi ikke før GE har fullført sine planer for utbyggingen, uttaler teknisk sjef i Nord-Fron kommune, Bjørn Bjørke.

Kommunal økonomi

I en orientering til hytteeierne har kommunen fastsatt et anleggsbidrag på kr 4000 inkl.mva for de som kobler seg opp til fiber i anleggsperioden - for de som kobler seg opp i etterkant, vil det koste 3000 kroner mer. Nord-Fron kommune går med et underskudd på 708 000 kroner med kun 60 fiber-abonnenter.

– Dersom de resterende 100 hyttene knytter seg til, vil hele prosjektet koste kommunen rundt 108 000 kroner, sier Bjørke, men han påpeker at det kan komme prisendringer i de kommunale kostnader.

– GE utfører nå en detaljering, og når GE får kostnadsregnet mer konkret, kan det også endre summene som er oppgitt , tilføyer Bjørke.

En nødvendighet

Ole Kristian Rudland er medeier i Rondaplassen på Kvamsfjellet, samt at han driver hytteservicefirma. Han roser kommunen for samarbeidet med Eidsiva og GE, og er overbevist om at fiber til hytter og bedrifter vil gi Kvamsfjellet et stort løft.

– Jeg har lenge hatt mange forespørsler fra hytteeiere vedrørende fiber og bredbånd. Nå løser det seg, og det er meget gledelig - både for hytteeierne og for næringslivet på Kvamsfjellet.

Han ser for seg at antall overnattingsdøgn i hyttene, vil øke radikalt.

– Vi så en markant økning i bruk av hyttene når det ble satt i gang med vinterbrøyting av vegene inn til hytteområdene på Kvamsfjellet. Litt av den samme effekten vil vi se nå. Flere får mulighet til å jobbe fra hyttene, og det blir nok også lettere å få med den yngre generasjonen så lenge det kan lokkes med fiber på hytta, sier Rudland, som også tror fiber vil gjøre alle arrangementene på Kvamsfjellet bedre.

- Bedre markedsføring

– Med fiber blir det lettere å arrangere Furusjøen Rundt. Nettet har tidligere medført begrensninger, med fiber gir det muligheter. Blant annet kan vi få andre tidtagermuligheter og en bedre resultatsørvis, og det åpner også for for streaming av våre arrangement. Dermed får vi en bedre markedsføring, og med fiber tilgjenglig, vil Kvamsfjellet generelt få en høyere rating ute blant kundene, sier Rudland.

Han tror også at fiber vil bli mer enn et pluss i prosessen med å søke om internasjonale arrangement i forbindelse med Furusjøen Rundt.

– Det er ikke bare et pluss, det er et must å ha fiber om du i dag skal få tildelt noe internasjonalt, sier Rudland.

Ole Kristian Rudland er engasjert i mangt og meget på Kvamsfjellet.