Dyrlege Kathrine Nordahl har spesialisert seg på smådyr. Denne uka er det fem år sida hun startet opp ved Veterinærvakta Fron, og dermed ble den første med smådyrspesialisering som jobbet ved kontoret.

Ikke «ute i felt»

Fram til da hadde de eksisterende dyrlegene, som også jobbet med større dyr, alternert på å ta mindre husdyr i løpet av en kort periode på morgenen og to kvelder i uka, uten fast mulighet for timebestilling.

– Det ble litt kaotisk, når venterommet var fullt av folk og dyr, som venta på å få komme inn til dyrlege. Jeg jobber kun inne på kontoret, så da ble det mulig å starte med timebestilling på dagtid, forteller Nordahl.

Hun er den eneste «på bruket» som ikke er ute i felt, enten fulltids på store dyr eller i en kombinasjon mellom fagområdene.

Totalt jobber seks dyrleger ved kontoret, den siste ble en del av staben på nyåret. I tillegg har kontoret også en autorisert dyrepleier i full jobb, den første av sitt slag på Vinstra.

– Kastrer katten

– Det har kommet mye nytt utstyr, og vi gjør en del flere undersøkelser og behandlinger enn det vi kunne gjøre tidligere.

Dyrlegen løfter en døsig katt, som for kort tid siden ble kastrert, ut av buret for å rense såret på magen. Den grå kroppen er tung, det tar litt tid før bedøvelsen forsvinner helt og energinivået er tilbake til normalen.

Nordahl oppfordrer i samme slengen katteeiere som ikke ønsker «familieforøkelse» å gjennomføre et liknende inngrep. Katter er svært fertile og det trenger ikke ta lang tid før det dukker opp kattunger.

– Vil gi positiv opplevelse

I naborommet opereres en annen katt, rett i forvegen spurtet en gordonsetter mot utgangsdøra etter endt time. For sjøl om besøket hos dyrlegen ikke skal være skummelt, er noen pasienter litt mer usikre enn andre.

– Det har endra seg med tida, vi er opptatt av at dyrene skal ha en positiv opplevelse hos oss. Der hvor vi har hatt hunder innom siden de var valper, er de samarbeidsvillige, siden de vet at de får belønning, sier Nordahl, før hun plasserer katten tilbake i buret.

– Men dyr som har kommet inn i voksen alder, kan være mer skeptiske. Det er jo forståelig.