Forberedelsene til sommerens torghandel i Ringebu er godt i gang, denne gangen med nytt og friskt blod inn som vertskap. I år er det duoen Anne Tromsnes og Rebekka Lindsheim som står klare til å ta imot torghandlere i Vålebru.

– Vi gleder oss til å være torghandelverter, og sentrum av Ringebu er perfekt til å skape en god torgstemning, sier Lindsheim.

Friskt pust

Det er 16.gangen det arrangeres torgdager. Hver lørdag sommeren igjennom, fra 25. juni til 20. august, skal gatene i Ringebu skapes om til et skikkelig torg.

– Dette har blitt en godt innarbeida tradisjon, og vi har allerede fått telefon fra folk som ønsker å være med, sier tjenesteleder i Ringebu kommune, Anne B. Vestad.

– Vi er opptatt av at det skal være enkelt å komme hit og enkelt å melde seg på. Og så er det gratis! De som kommer skal bli møtt på en ordentlig måte, og det gjør de med disse flinke jentene, som er et nytt og friskt pust inn for torghandelen, legger hun til.

Det fristes med flere nyheter i år. Hver lørdag skal det skapes aktiviteter rundt ulike tema som de næringsdrivende sjøl har ansvaret for.

– Det er viktig at butikkene har et eierskap til torghandelen, for de gjør en stor jobb med å skape liv i sentrum, sier Vestad. «Kreativ design», «Spill-dag», «Å hjul med din glede» og «Barnas dag» er noen av temaene.

– I tillegg ønsker vi som verter å ha ekstra fokus på å få ungdommen til å være i sentrum og bruke det aktivt. Det blir en egen ungdommens dag og et tema vi kaller «Gata vår», der vi håper ungdom vil bidra. Her samarbeider vi også med ungdomsrådet, forteller Lindsheim.

Egne bussturer

Et nytt samarbeid er også etablert med reiselivsstudenter på Høgskolen i Lillehammer, som har lagt opp til egne bussturer fra nabokommunene. Hver lørdag, om etterspørselen er stor nok, kjører Gausdal turbuss fra Gausdal og Lillehammer til Ringebu og torghandel.

– Tre busser er allerede fylt opp, smiler Vestad.

– I tillegg til å besøke torget, blir det også temaarrangement, eksklusiv pølsesmaking hos Annis, middag på Spidsbergseter og landsbyvandring, der Rebecca og Anne blir med og forteller litt om historien, sier hun. Det er stor entusiasme rundt å skape god stemning under torgdagene i sommer, forteller Lindsheim.

– Folk er så positive. De hjelper til og gjør denne jobben både enkel og artig. Vi håper mange vil være med, og det er bare å melde interesse via Skysstasjonen. Anne og jeg har fått verdens beste sommerjobb, sier Lindsheim.

Anne Tromsnes fra Fåvang skal også være vert for torgdagene i sommer. Foto: Tone Sidsel Sanden