Det slår oss med en gang når vi besøker Kåja under en trening to uker før seriestart. Latteren sitter løst, og det er bare blide fjes å se. Trener Jon Terje Bjørke slår en vits om hjelpemann Morten Stubbrud, og spillerne humrer godt under oppvarmingen.

Positivitet og godt humør er noe klubben ser på som viktig, forteller Bjørke.

– Vi prøver å få tilbake den gode, gamle garderobekulturen. Det betyr blant annet at alle må møte i garderoben 15 minutter før treningen starter. Utenom trening og kamper samles vi for å se på fotballkamper på TV. Dette for å få opp igjen den sosiale biten. Dermed er vi sikre på at lagmoralen blir høy.

Likestilte trenere

Jon Terje Bjørke har tidligere spilt for Vinstra og Fron. Med seg som trener har han Sondre Gaarden. Gaarden har flyttet tilbake til Vinstra etter endt utdannelse, og er spillende trener.

– Sondre og jeg er likestilt som trenere, når jeg er på trening så er det stort sett jeg som styrer. På grunn av at jeg er en del borte i forbindelse med jobben, så tar Sondre de treningene. Totalt sett styrer vi nok like mye, men når han spiller er jeg sjef, smiler Bjørke.

På spørsmål om årets målsetting, får vi det kjedelige svaret «øvre halvdel av tabellen.»

Men det skinner igjennom at både trenere og de rundt klubben har stor tro på det unge laget.

Godt humør: Jon Terje Bjørke og Sondre Gaarden er lagets trenere. Foto: Ole Magnus Røen

Ung gjennomsnittsalder

For det er et ungt Fronslag vi får se i Kåja denne sesongen. Hjelpemann Stubbrud (han vil ikke bli kalt for oppmann), har kommet fram til at gjennomsnittsalderen i troppen er rundt 22 år.

– Vi har 6-7 guttespillere, 6-7 juniorer og resten er over junioralder, supplerer Bjørke.

Han forteller videre at de ikke har lyst til å bruke tid på «gamle» spillere som ikke trener.

– Vi må ha fokus på de som vil spille fotball og er med på treningene. Vi har ligget på mellom 14 og 18 spillere på trening i hele vinter, og det er meget positivt.

Laget har spilt bra i treningskampene, forteller Bjørke.

– Fokuset har vært at alle skal få prøve seg og vise seg fram, og resultatene har vært underordnet. Det er det ikke når sesongen sparkes i gang!

Oskar gir seg ikke

Foruten nevnte Stubbrud er det flere som bidrar rundt klubben. Magne Nedrebø er vel det man kan kalle en altmuligmann. Bjørke sier også at spillerne er flinke til å hjelpe til når det trengs.

Og for de som lurer på om Oskar Lundgren fortsatt er å se nede i Kåja. Joda, hedersmannen som fyller 80 til høsten blander fortsatt saft og rettleder den langt yngre garde i støtteapparatet. Alltid like blid, og en viktig bidragsyter til det gode miljøet i klubben.

Satser: Fron satser på ungdommen. F.v.: Laurits Stokkevåg Eide, Iver Stubbrud og John Stokkevåg Eide.

Offensiv fotball

Kunstgresset i Kåja ligger grønt og innbydende og venter på seriestarten mot Snertingdal/Redalen 2. Etter en laber interesse og lave tilskuertall de siste årene, er det naturlig å spørre trener Jon Terje Bjørke om hvorfor folk skal finne veien til Kåja denne sesongen.

– Det er lenge siden Fron har hatt et slikt ungt lag, med så mye talent. Spillerne bor i og er fra Fron. Gutta er godt trente, og spiller offensiv fotball med voldsom innsats og trøkk. Det blir morosamt i Kåja i år, sier Bjørke.