Verdenscupen i alpint er allerede i gang, og neste uke skal fartsløperne i aksjon i Lake Louise i USA. Da skal Kjetil Jansrud igjen kaste seg nedover stupbratte fjellsider.

Kjetil er på treningsopphold i USA, og forteller om en sesongoppkjøring som har gått helt etter planen.

– Sommersesongen gikk uten noen spesielle hendelser, heldigvis. Vi legger ambisiøse planer, og dersom vi kan si at vi gjennomførte etter planen, er det veldig positivt. Og vi gjennomførte etter planen!

Tar nye steg

Jansrud føler seg sterkere og i bedre form enn på samme tid i fjor. Han forteller at skisamlingen i Chile i høst var helt magisk, og at han er i rute.

– Hvordan er følelsen i forhold til tidligere sesonger?

– Veldig bra, må jeg si. Her i USA ligger jeg fint i rute i forhold til konkurrenter vi kjører på tid mot. Jeg prøver å ta nye steg hvert år. Om noe av endringene har slått positivt ut, er vanskelig å vurdere, sier Jansrud, som har OL som sesongens største mål. Klassikerne i Wengen og Kitzbuhel setter han også høyt, og han ønsker å kjempe om «kula» både i super-g og utfor.

– Klarer jeg det bør jeg også være med å kjempe om sammenlagtseieren. Du kan si at målene både er ambisiøse og hårete, men jeg klarer ikke helt å se hvorfor ikke, sier en offensiv alpinist.

Ikke hjem til jul

Vinstragutten har så smått begynt å tenke på livet etter karrieren. 32-åringen begynner jo «å bli stor» som vi bemerker.

– Takk for komplimentet! Det er sjelden jeg går rundt og tenker på hva jeg har oppnådd. Jeg er fremdeles en rolig Tokse-gutt som forhåpentligvis har mye igjen å oppleve i skibakken. Hva fremtiden bringer når karrieren er over, tar jeg med knusende ro. Men jeg håper å bringe noe positivt tilbake til samfunnet. Om det betyr fem års skolegang, går det fint. Jeg ser ingen problemer med å ta en lang utdannelse.

For første gang siden karrieren startet, kommer ikke Kjetil hjem til jul.

– På grunn av reisebelastningen og knalltøft opplegg fram til OL kommer hele familien og besøker meg i Østerrike. Det blir en annerledes jul enn vi vanligvis har, men jeg gleder meg veldig, og håper familien får en positiv opplevelse. Og ja, julematen blir tatt med fra Norge, smiler han.

Hard sesong: I år skal Jansrud feire jul med familien i Østerrike. Foto: Ole Magnus Røen/Arkiv
Kjetil Jansrud er klar for å sette utfor. Denne sesongen er sjølsagt OL det store målet. Foto: NTB/Scanpix