I disse dager er Torstein Aanekre i full aktivitet på isen i Italia, i en firenasjoners turnering. For han betyr kampene ekstra mye, sida laget til Paralympics (PL) tas ut nå.

- I denne turneringa er vi 18 spillere som har fått plass på laget, men bare 17 får være med i Paralympics. Så det er én som ikke blir med. Det gjelder å vise seg fram nå, så jeg får bare krysse fingrene, sier han til Dølen.

Ny på laget

Onsdag ble 16 navn på laget offentliggjort. Én plass står ledig.

- Jeg vet at det står i mellom meg og en til. Over helga får vi kanskje vite mer, sier Torstein.

I Italia tapte laget 4-1 mot Japan, mens det ble 7-2-tap tirsdag mot Italia. Onsdag spiller de mot USA.

Laget har også akkurat lagt bak seg ei meget sterk turnering i Japan.

- I Japan spilte vi mot Japan, Sør-Korea og Tsjekkia. Det ble tap i finalen mot Sør-Korea, men vi tok med oss ei sølvmedalje hjem. Alle disse kampene er en del av oppkjøringa til PL. Jeg er forholdsvis ny på laget og ligger litt etter med tanke på oppkjøring. Jeg kom ikke ordentlig i gang før i august, sier Torstein.

Starta på Sør-Fron

Han har sida da kjørt hard trening, og føler at han henger godt med på isen.

For Torstein, som ble lam etter å falt ned fra et tre i en gymtime som elev på ungdomsskolen i 2001, betyr det å være aktiv med hockey svært mye.

- Jeg var aktiv innen sport før jeg ble skada, spesielt innen fotball og snowboard. Etter at jeg ble skada, var jo ikke dette mulig med, og jeg var langt nede psykisk, før jeg fant ut at jeg kunne konkurrere likevel. Det starta med rullestolbasket, hvor søstera mi og jeg lagde et eget lag i Sør-Fron, der vi fikk gamle rullestoler fra gamlehjem rundt om i Norge. I 2003 vant vi uoffisielt norgesmesterskap, forteller han.

Senere flytta Torstein til Lillehammer, var han med og dro i gang et kjelkehockeylag. I dag Mjøsa Pikes et aktivt lag, med like mange funksjonsfriske som personer med funksjonsnedsettelser.

- Det har nok vært en av grunnene til at vi har klart å beholde og drive laget så lenge. Det gir meg veldig lenge at jeg kan fortsette å spille lagidrett med mine kompiser, akkurat som jeg spilte fotball før, sier han.

Bestemte seg for å satse

Det var på sommersamling med kjelkehockeyen Torstein fikk sitt første møte med landslaget.

- Jeg ble forespurt om jeg ville spille en kamp med landslaget, og det ville jeg jo selvfølgelig. Det gikk ganske bra, og fra 2013 bestemte jeg meg for å satse. Jeg har der etter vært på samlinger med landslaget og reiser til Oslo for å trene med de fleste av landslagsspillerne som bor der, forteller Torstein, som også har starta en egen blogg.

Aktiv hverdag

Mye av grunnen er at han sjøl savna informasjon da han ble lam fra livet og ned, og trodde at livet var over.

- Jeg har levd over halve livet i rullestol og vil gjerne dele de erfaringene jeg har - og kanskje få skryte litt av det jeg har klart å få til, på tross av min funksjonshemming. Jeg har en aktiv hverdag, og vil gjerne dele erfaringene med andre i samme situasjon, hvor bra livet kan være. Kanskje blir ikke tida fra da en er nyskada og fram til å akseptere situasjonen - og til en kan nyte livet - så lang, sier han.

På hjemmebane har han en støttende samboer i Tove, og ei lita datter, Viktoria.

Og nå heier de på Torstein, og ønsker som han sjøl, at han skal klare å kjempe seg til en plass på PL-laget som skal til Pyeongchang.

- Det er bare å gjøre sitt beste, og prøve og vise seg fram. Så er det opp til landslagssjef Espen Hegde å bestemme hvem som skal være med, sier sørfrøningen.

Torstein Aanekre (nr.9), er fersk på landslaget, men har ligget i hardtrening sida august for å komme i god form. Foto: Privat