Forslaget om at det innføres et gulv i produksjonstilskuddet, er lagt fram med den hensikt å sikre de minste avisene videre drift og midler til digital satsing.

Det er stortingsrepresentant Arild Grande og tre andre representaner som vil ha en ordning med høyere minstesatser til lokalavisene.

De ti største får 70 prosent

Landslaget for lokalaviser (LLA) har jobbet med dette lenge, og hilser derfor forslaget velkommen. De mener at et minstetilskudd gjennom et gulv på én million kroner til lokalavisene vil være en god løsning.

– LLA er opptatt både av at pressestøtteordningen fortsatt skal ha legitimitet og oppslutning – og av at lokalavisene får en mer rettferdig del av totalpotten. Derfor bør den totale rammen økes, men i påvente av dette, bør det skje en justering av nåværende fordeling, slik at de minste avisene får økt tilskudd. I dag går rundt 25 prosent av produksjonsstøtten på ca 300 millioner kroner til ca 120 lokalaviser mens de 10 største avisene i ordningen mottar rundt 70 prosent av støtten, uttaler styrelder Roar Vigeland Osmundsen og generalsekretær Rune Hetland.

Enda bedre journalistikk

De håper kulturkomiteen får behandlet forslaget før sommeren.

– Både for at produksjonstøtteordningen skal ha legitimitet blant folk, og for at lokalavisene skal kunne løse samfunnsoppdraget sitt gjennom enda bedre journalistikk, bør de minste avisene nå få økt minstetilskudd, sier Roar V. Osmundsen og Rune Hetland i Landslaget for lokalaviser. De håper også at øvrige presseorganisasjoner vil bidra til økt minstetilskudd, sier Osmundsen og Hetland i LLA.