Dagens ordning med taksering gjennom lensmannsskjøn fell bort når naturskadeerstatningslova trer i kraft. Den nye ordninga inneber at den skadelidne gjennom søknaden skal dokumentere at det er skjedd ein naturskade og kor store kostnadar som er nødvendige for å rette opp skaden. Landbruksdirektoratet er ansvarleg myndigheit og skal på bakgrunn av dokumentasjon frå den skadelidne fastsette erstatninga. I enkelte tilfelle kan Landbruksdirektoratet også innhente takst. Forskrifta stiller gradvis strengare krav til dokumentasjonen, avhengig av kor høgt beløp som ein søker erstatta.

Eigendel på 15 og 30 prosent

Den nye modellen for berekning av eigendel inneber at det vert trekt ein eigendel på 30 prosent for erstatning opp til 100 000 kroner, og ein eigendel på 15 prosent for den delen av erstatninga som eventuelt overstig 100 000. Både lova og forskrifta trer i kraft 1. januar 2017.

– I snart 60 år har vi hatt ei statleg erstatningsordning for naturskade. Frå årsskiftet vil vi få ei ordning som inneber raskare saksgang, enklare reglar og mindre administrasjonskostnadar. I tillegg får vi ei ordning som er betre rusta til å handtere større naturulykker, seier landbruks- og matminister Jon Georg Dale i ei pressemelding.