I tillegg skal pensjonatet fra 1800-tallet fungere som fritidsbolig. Det opplyser eier Amund Bjørklund i et brev til Sør-Fron kommune.

Viktig destinasjon

Bjørklund har nå starta på prosessen med restaurering, og har planer om å tilbakeføre Valseter slik det opprinnelig var. Pensjonatet var, i likhet med Solbraaseter som ligger like i nærheten, en av de første overnattingsstedene i området, og ble fra slutten av 1800-tallet en viktig destinasjon for fjellturismen.

- Til tross for forfallet, fremstår pensjonatet som det gjorde da det ble lagt ned på 1950-tallet, med det gamle selet i første etasje og de originale pensjonatrommene i andre etasje, skriver Bjørklund i brevet til kommunen.

Oppstart i sommer

Bjørklund overtok stedet i 2015, men pensjonatet har vært i hans familie i flere generasjoner. Huset skal nå tilpasses ny bruk.

- Tanken er at huset skal holdes åpnet for spesielle arrangementer og utleie, samt som fritidsbolig. Sikringsarbeid på eiendommen vil bli gjort allerede i sommer, og selve restaureringsarbeidet vil ta til så snart Riksantikvaren har kommet med sine synspunkt, opplyser Bjørklund.

Arkitektkontoret Erik Langdalen fra Oslo bistår i arbeidet, og det er kontakt med Oppland fylkeskommune, Kulturarven, samt en dialog med Riksantikvaren, beskriver Bjørklund.

I brevet ber han Sør-Fron kommune om tilbakemelding dersom det er sider ved prosjektet de ønsker å diskutere og avklare.