– Samarbeid med hverandre, bruk hverandre for å komme opp!

Med varmende høstsol i ryggen og oppmuntrende kommentarer fra instruktørene, fikk tiendeklassingene ved Ringebu ungdomsskole bruke kroppen litt mer enn det de vanligvis gjør i løpet av en vanlig skoletime. Ved hjelp av tre instruktører fra Frikar X, hang elevene etter armer og bein i klatrestativene utenfor skolebygningene torsdag formiddag.

Bevegelseskunst i praksis

Frikar X er et talentprogram for nyutdannede bevegelseskunstnere på toppnivå her i landet, som har til hensikt å øke tilfanget av utøvere av internasjonalt kaliber. Målet med skoleturneen de når er ute på, er å gi elevene et litt annerledes kulturbidrag, forteller instruktør Mikael Rønne.

– Vi viser hva de kan bruke klatreapparatene til, at de ikke bare kan ta pull-ups eller lignende. Først viser vi instruktørene en koreografert forestilling for elevene, akkompagnert av fele, som en inspirasjon. Deretter får elevene slå seg løs i apparatene.

På turné i Oppland

Det er støttespiller Sparebankstiftelsen DNB som er initiativtaker til den aktive turneen, gjengen fra Frikar X skal totalt besøke 34 skoler i fylket. Opplegget, som har fått navnet «Slepp», søker å utfordre deltakernes fysiske og mentale grenser. Sammen med Trine Lise Moe og Ornilia Ubisse, samt Andris Hemsing på fele, viser Rønne hvordan elevene kan være mer kreative rundt klatrestativene. I grupper får de i oppgave å komme seg til topps ved hjelp av de andre elevene i gruppa.

– Det er en slags alternativ styrketrening, kan du si, forteller Rønne.

Alternativ skoletime

Blant elevene som fikk bryne seg i klatreapparatene var Sarah Gjerdingen Norlibakken og Cecilie Fossmo. De hadde ikke hørt om Frikar tidligere, men var godt fornøyd med litt ekstra fysisk aktivitet i en ellers ganske stillesittende skolehverdag.

– Det er artig å gjøre noe annet enn å sitte i ro i klasserommet. Vi skulle sikkert vært flinkere til å bruke apparatene, kanskje gir dette oss litt motivasjon, sier de to tiendeklassingene.

Instruktørene, f.v. Trine Lise Moe, Ornilia Ubisse, Andris Hemsing (fele) og Mikael Rønne er på turne med Frikar X. Foto: Silje Josten Lien
Elevene fikk testet samarbeidsevnene sine underveis. Foto: Silje Josten Lien