Rotarys motto er «Å gagne andre». Et motto Tor Aaløkken helt og holdent kunne stille seg bak, da han i 1967 engasjerte seg i arbeidet med etableringen av Ringebu Rotaryklubb.

- Jeg fikk tilbud om å bli med i Frimurerlosjen, men jeg fikk ikke vite hva de drev med, så jeg sa nei takk til det. En helt åpen organisasjon som Rotary lokket mer. Da viste jeg hva jeg gikk til, sier Tor Aaløkken i dag.

En inkluderende klubb

Tor er siste gjenlevende medlem av de som startet Ringebu Rotaryklubb – såkalt chartermedlem. Klubben fikk sitt charterbrev den 18. desember 1967, og klubbens første ordinære møte var i januar 1968. Litt forsinket, den 10. mai 1968, arrangerte klubben charterfest på Bjørge Hotel. De ble etablert med Vinstra Rotaryklubb som fadderklubb. Der satt ringebuingen Peter Asphoug som president.

- Jeg kan vel sies å være «Den siste mohikaner», men jeg skal si deg det det at alle årene og alle møtene i Rotaryklubben har beriket og inspirert livet mitt på mange måter. For når du først knytter kameratslige bånd i slik en klubb, så sitter det i blodet. Kommer du deg ikke på det ukentlige møtet, så blir du rastløs og føler at noe er ugjort, forteller Tor – pensjonert, sprek, glad og godt plassert i godstolen i hjemmet rett opp for den beryktede og bratte «Brekkebakken» ned til Vålebrua. Landsbyen der Tor i en mannsalder har praktisert som bygdas tannlege.

Høyt alderssnitt

I dag er Vinstra Rotaryklubb historie, men klubben i Ringebu lever i beste velgående selv om klubbens medlemmer har de samme kjennetegn som mange andre ideelle klubber og organisasjoner har - et høyt alderssnitt. Mange vil ha det til at den manglende rekrutteringen skyldes det høye tempoet i dagens samfunn.

- Jommen var det stress å være tannlege i Ringebu på 70-tallet også. Så det handler nok like mye om hverdagsprioriteringer og at det er mindre folk å ta av nå enn før. I vår klubb er det medlemmer fra Fron og ned til Tretten og vi har veldig lite gjennomtrekk. Klubben dekker et behov, mener Tor om klubben som ved etableringen hadde 21 medlemmer.

Ukentlige møter

I dag er det 26 medlemmer i Ringebu Rotaryklubb. Tre av dem er kvinner, og Arnhild Baukhol var klubbens andre kvinnelige president før Arne Gilleberg i år tok over tittelen som rulleres årlig. Og et Rotary-år er fra 1. juli til 31. juni.

- I starten var det en reinspikka gutteklubb, og jeg skal si deg det var stint nedpå Bjørge når nærmer 40 mann satt der og nirøkte under de ukentlige møtene, humrer Tor.

Han beskriver klubbmedlemmene som «en granskog med forskjellige topper». Og det tegner også et godt bilde av det en rotaryklubb ideelt skal være. Et møtested for folk fra forskjellige næringer og yrkesgrupper, som kort sagt stiller høye etiske og moralske krav til seg selv i yrke og samfunnsliv.

- «Primus inter pares», sier Tor på latin. Fremst blant likemenn, med andre ord. Og slik føler han at medlemskapet har vært i alle de 50 åra han har gått rundt med Rotary-knappen på jakkeslaget.

- Til å begynne var det jo ukentlig møteplikt, og gjentok fraværet seg noen ganger, så var det rett ut av klubben. Slik er det ikke lenger. Nå har vi «toleranse inntil uanstendighet», og våre tirsdagsmøter er rause og inkluderende. Møter du et menneske med Rotary-knappen på bringa, så vet du hvilke verdier han eller hun står for, påpeker Tor.

Klubben følger godt med i hva som rører seg i nærmiljøet og i dalen. Om det startes opp en ny bedrift, eller om en markant skikkelse setter spor etter seg, så er Rotary på plass med bedrifsbesøk eller ønske om besøk på et klubbmøte.

Bekjemper sjukdommen polio

Hovedmålet til Rotary internasjonalt de siste 25 åra, har vært økonomisk støtte til arbeidet med å utrydde sjukdommen poliomyelitt. Dette har de hatt som den lange arbeidslinje sammen med Microsofts grunnlegger, Bill Gates. Men, lokalt har de også sine prosjekter.

I mange, mange år har de bidratt til at utvekslingsstudenter kan komme hit eller reise ut fra Ringebu til et annet land for å studere. Og for å få litt ekstra trim blant medlemmene, så har de tatt ansvaret for rydding og vedlikehold av Pilegrimsleden gjennom Ringebu kommune.

- Vi er en kameratgjeng som virkelig er på bølgelengde, sier Tor i det mobiltelefonen ringer. På tråden er Rotary-kamerat Torgersen som inviterer til en skitur på Venabygdsfjellet. Tor er ikke vond å be. Han har syklet Oslo-Trondheim og gått Vasaloppet og Marcialonga. Og rett etter et hjerteinfarkt, i 1978, gikk han i mål før legen som frarådet han å gå Birken over fjellet fra Rena til Lillehammer passerte målstreken.

- Du vet, å svette sammen, det styrker samholdet, avslutter chartermedlemmet.

I mange år har Rotary Ringebu fått utplassert utvekslingsstudent i lokalmiljøet. Her er Chris Gibbers utplassert som røkter i fjøset hos Øyvind Sandvold.
I Høgkleiva i Ringebu har rotarymedlemmene bygd gapahus til almenn bruk.
Rotary er stadig på farten ute hos lokale bedrifter. Her på besøk hos Rune Rolstads industrianlegg, Frya Diesel.
Til bruk langs Pilegrimsleden har Ringebu Rotary fått laget egne benker - såkalte «Tenketankebenker».
Ivar Nordrum var den første i Ringebu Rotary som fikk utmerkelsen ”Paul Harris Fellow”(PHF). Det var i 2000.
I år ble Einar Høystad den åttende i klubben som mottok PHF-utmerkelsen.