- Jeg er stand-in i dag, fordi de andre er sjuke.

Fem tredjeklassinger stiller seg opp på det slitte, svarte underlaget i den midlertidige dansesalen ved Vinstra vidaregåande skule. Det snufses og hostes. Heller ikke her har vinterens vante sjukdomsrunder gått utenom.

Årlig forestilling

- Kan dere fortelle litt om tanken bak dansen? Magnhild Rem Fossum og Julie Marie Holth, lærere ved musikk, dans og drama, vurderer elevenes egenkoreograferte danser.

Et utvalg av det som vises på auditionen tas med i forestillinga «Kontrastar», som sette opp på skolen i slutten av måneden. Den årvisse forestillinga har de siste årene skiftet tema, i fjor var det farger som sto i sentrum.

Stor bredde

I tillegg til egne danser, skal elevene også vise fram koreografi lærerne lært dem og materiale fra komposisjonsfag. Det er nok å henge fingrene i, dagene går litt i forteste laget.

- Vi har ni innslag på lista, men to går ut på grunn av sjukdom. Forestillinga har rundt 20 innslag totalt og storparten av det er innøvd på nyåret, forteller Fossum.

På programmet står flere ulike uttrykk, alt fra klassisk ballett til hip hop og folkedans.

Travle dager

I en annen dansesal sitter tredjeklassingene Åsa Refsdal, Inge van Aert, Live Hove Rikheim, Anna Øihusom og Andrine Sandvær. De er ferdige med sine framføringer og har resignert på golvet. Sisteårskullet på dans teller totalt sju elever, to er sjuke.

Elevtallet er likt i andreklasse og det dobbelte på førstetrinnet. I tillegg kommer to elever ved folkemusikklinja, som følger deler av danseundervisninga.

- Det er mye jobb, men det er jo egentlig høydepunktet dette året, sier van Aert. De andre nikker.

- Får bite tenna sammen

- Vi får bite tenna sammen! Det er jo mye å lære, vi skulle hatt 80 minutter i timen, men det går da til slutt, ler Øihusom, før Sandvær istemmer at det er bra det er ferie kort tid etter forestillinga.

Det er alt annet enn god timing å bli sjuk nå, men jentene regner med at det skal gå over før forestillinga.

Tredjeklassingene har hvert år ansvaret for å arrangere danseforestillinga, så i tillegg til dansen må de også ordne plakter, promotering og ymse andre oppgaver. Parallelt går det ordinære skoleløpet, som er at annet enn rolig det siste semesteret på videregående.

Et av innslagene kan ikke vises på auditionen, som følge av sjukdom. Dermed får lærerne se et opptak, for å danne seg et inntrykk av det. Foto: Silje Josten Lien
Julie Marie Holth og Magnhild Rem Fossum er to av fire lærere på danselinja ved Vinstra vidaregåande skule. De prøver å veilede elevenes i deres egne koreografier. Foto: Silje Josten Lien