Bruken av dopingmidler for blant annet å øke muskelmasse er langt fra nytt i treningssammenheng, kroppspresset blant ungdommer er stort. Enkel tilgang, gjennom kjøp på nettet, og mangelfull kunnskap om konsekvenser gjør bruken av ulike dopingpreparater attraktiv for flere unge.

Tydelig nulltoleranse

Nå skal Nord-Fron jobbe mer med å forebygge bruk av treningsdop blant unge og voksne. Kommunen inngår et toårig samarbeid med Antidoping Norge gjennom prosjektet Lokal mobilisering mot doping. Nord-Fron blir en av elleve kommuner, herunder Ringebu, som deltar i prosjektet.

Hensikta med prosjektet er å gi unge mennesker kunnskap og informasjon nok til å kunne avstå fra dopingbruk, og bygge opp under en tydelig nulltoleranse til dopingbruk i lokalmiljøet, forteller ungdomskonsulent i Nord- Fron, Erik Tøftestuen.

Ulike tiltak

Ifølge Antidoping Norge er det grunn til å tro at doping er en del av hverdagen til unge over hele landet og at behovet for å intensivere og løfte frem det forebyggende antidopingarbeidet er stort.

Den tverrfaglige gruppa rusforum og utvalg for helse, oppvekst og miljø i Nord-Fron vil nå altså ha ekstra oppmerksomhet retta mot forebygging av treningsdop.

Som tiltak i prosjektet er blant annet kompetanseheving til de ansatte i kommunen, eget opplegg for ungdom både på skole og ungdomsklubb, samt en egen kveld for trenere i idrettslag og foreldre.

«Rene» treningssentre

Samtidig som kommunen har blitt en del av prosjektet, har treningssentrene Sterk og Smidig og Frisk i Fron inngått avtaler med Antidoping Norge, kalt Rent senter. Formålet er å ta et aktivt standpunkt mot bruk av treningsdop i treningslokalene og heve kompetansen hos de ansatte om temaet.

Treningssentrene som er en del av dette prosjektet, kan, ved mistanke, utføre dopingtester av brukere i tråd med regelverket.