Dette kommer fram i ny arealplan for Nord-Fron kommune som er ute i andre høringsrunde. Det legges ikke opp til nye utbyggingsformål i villreinsonene, men det er lagt opp til en økning av arealgrensene på hytter innenfor de ulike villreinsonene.

Sødorpfjellet

Dette gjelder spesielt hytteområdene Koltjønnlia og Afstjønna på Sødorpfjellet. Utvikling av Sødorpfjellet har vært satt på vent i lengre tid i påvente av forvaltningsplanen for Rondane Sølnkletten.

Koltjønnlia ligger inne i nasjonalt villreinområde, mens Afstjønna ligger tett på i buffersona til nasjonalt villreinområde. I dag har Koltjønnlia arealgrense på 110 kvm, mens Afstjønna har 80 kvm BRA (bruttoareal) byggegrense. Nå foreslås det økt til 120 kvm for begge områder.

– En økning i tillatt BRA er begrunnet ut i fra en intensjon om samordning i hele kommunen. Endringen synes så liten at den utgjør en mindre konsekvens, uttaler kommunen og viser til størrelsen på eksisterende hytter og antall hytter i Koltjønnlia og Afstjønna.

Moderat økning

For Koltjønnlia sin del vil en økning på 10 kvm utgjøre kun 60 kvm for hele feltet. En økning fra 80 til 120 kvm på Afstjønnas 54 hytter, vil utgjøre 1,808 kvm - noe som arealmessig gir 15 nye eiendommer arealmessig. Nord-Fron kommune viser til at den veiledende grensa i buffersona er satt til 120 kvm, og at kommunen her følger opp de overordna retningslinjer.

Villreinnemnda

Villreinnemnda for Rondane og Sølnkletten, er ikke enig i Nord-Fron kommunes vurderinger.

– En øvre grense for 120 kvm for hytter og 150 kvm for setrer, strider etter nemndas vurdering mot de statlige/regionale rammer og mål som ligger i regional plan for Rondane- Sølnkletten, og vil i tillegg ha stor negativ presendensvirkning for hele regionalplanområdet, Nemnda tilrår derfor at arealgrensen reduseres, heter det i uttalen fra villreinnemnda.

– Det er lite som tyder på at en utvidelse i et allerede eksisterende hyttefelt vil innvirke negativt på villreinen og dens bruk av området, påpeker Nord-Fron kommune.